Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posljednji europski diktator

Lukašenkova nova 'bravura': Donio Ukaz o sprječavanju društvenog parazitizma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Bjelorusiji je na snazi propis prema kojem građani koji više od pola godine ne rade te tako ne sudjeluju u financiranju državnih rashoda, mogu zbog društvenog parazitizma biti oglobljeni ili uhićeni, piše ruski list Gazeta.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko potpisao je Ukaz o sprječavanju društvenog parazitizma, prema kojem osobe koje ne žele raditi i žive na tuđi račun, pa prema tome i ne pridonose podmirivanju državnih rashoda i to više od pola godine, moraju platiti novčanu kaznu, bez obzira radi li se o bjeloruskim državljanima ili strancima koji stalno žive u toj zemlji.

Pročitajte i ovo Wagner zastrašivanje i teror Otkriveno što zapravo rade plaćenici Wagnera: "Putinu je to jako važno, proganja ga paranoja..." Ilustracija Represija režima Bjeloruski KGB u masovnoj raciji: Na ispitivanju više od 150 ljudi, mnogi su uhićeni, a nadziru im i mobitele

U obrazloženju ukaza kaže se da je uveden kako bi se građane potaknulo na radnu aktivnost. Onima pak koji ne rade, a ne žele platiti globu, a ne pripadaju izuzecima kao što su invalidi, maloljetnici, neke skupine roditelja i sl., prijete uhićenje i rad za opće dobro.

'Pozivamo na strogu provedbu svih odredbi sporazuma iz Minska'

Lukašenko je protuparazitski ukaz višekratno najavljivao te odbacivao kritike da vraća sovjetsku praksu borbe protiv parazitizma, pod što se trpalo svašta.

Pri tome je tvrdio kako ne treba odbacivati sve što je sovjetsko te kako ne treba birati sredstva da bi se "gotovane" natjeralo na rad. Službeno, takvi su u Bjelorusiji rijetki - prema službenoj statistici od 1. ožujka, stopa nezaposlenosti u ekonomski aktivnom stanovništvu je 0,8 posto.

Sovjetska vlast se protiv navodnog parazitizma i zabušanata počela obračunavati netom nakon Oktobarske revolucije, a jedna od najpoznatijih žrtava bio je pjesnik Josif Brodski (1940-1996), koji je 1964. godine kao "gotovan" osuđen na pet godina rada u bespućima ruske Arhangelske oblasti.

Prema sovjetskom zakonu iz 1961. godine, svi radno sposobni građani morali su imati radno mjesto, a oni koji koji nisu koristili to "pravo na rad" progonjeni su kao gotovani.

Premda se u to nije uklapao jer je nakon osam godina škole počeo raditi i to najčešće fizičke poslove, Brodskog je ipak zadesila zla gotovansko-parazitska kob. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene