Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Lugovoj će biti na listi nacionalističke stranke na ruskim izborima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rus čije izručenje traži Velika Britanija sumnjičeći ga za ubojstvo Aleksandra Litvinenka će biti vodeći kandidat ultranacionalističke Liberalno Demokratske Stranke na ruskim parlamentarnim izborima u prosincu.

Bivši obavještajac Andrei Lugovoj će dobiti imunitet od sudskog progona kao član državne Dume za koju se očekuje da će LDPR osvojiti minimalnih 7 posto glasova birača predviđenih kao prag za ulazak u parlament.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rice: Moskva bi trebala udovoljiti britanskom zahtjevu za izručenje Slika nije dostupna Zaoštrava se diplomatski rat Rusije i Britanije

Britanija želi suditi Lugovoju za ubojstvo Litvinenka koji je umro u agoniji u bolnici u Londonu prošloga studenoga nakon što je otrovan dozom radioaktivnog polonija 210. 

Njih dvojica su se sreli na dan kada se Litvinenko razbolio.

Čelnik stranke LDPR Vladimir Žirinovski otkrio je da je Lugovoj njegov kandidat u subotnjem interviewu za moskovsku regionalnu televiziju Channel 3.

Očekuje se da će njegovo imenovanje za broja 2 na LDPR-ovoj listi biti potvrđeno u ponedjeljak kada stranka objavi svoju izbornu listu.

Lugovoj je ranije odbacio optužbe Londona proglasivši ih dijelom kampanje klevetanja neprijatelja Kremlja i britanskih obavještajnih službi kako bi se dikreditirala Rusija.

Britanija je nastojala dovesti Lugovoja pred sud u Londonu, ali je to Rusija odbacila rekavši da njezin ustav ne dopušta izručenje njezinih državljana.

Ruski tužitelji početkom godine su rekli kako bi oni mogli optužiti Lugovoja ukoliko Britanija osigura dovoljno dokaza njegove krivnje.

Britanija i Rusija su ove godine protjerale svaka po četiri diplomata u sporu oko hvatanja Litvinenkovih ubojica.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene