Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Lugovoj: 'Berezovski i Litvinenko su bili agenti MI-6'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Ruski poslovni čovjek Boris Berezovski, koji je dobio politički azil u Britaniji, i ubijeni bivši ruski špijun Aleksandar Litvinenko bili su agenti britanske tajne službe MI-6', izjavio je u Moskvi Andrej Lugovoj.

Lugovoj, ruski poslovni čovjek i bivši KGB-ov agent, kojega su britanski tužitelji optužili za Litvinenkovo ubojstvo u Londonu, održao je konferenciju za novinare na kojoj je također rekao da su ga britanske specijalne službe pokušale vrbovati kako bi prikupio kompromitirajuće materijale o predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Afera Litvinenko: Lugovoj optužuje MI6 da skreće istragu Slika nije dostupna Moskva: Lugovoj jedan od osumnjičenika u 'slučaju Litvinenko'

'Pokušali su me regrutirati za agenta britanske obavještajne službe. Britanci su u stvari predložili da prikupim bilo kakve podatke koji bi mogli kompromitirati predsjednika Putina i članove njegove obitelji', izjavio je Lugovoj.

Prema njegovim riječima, Litvinenko mu je sam rekao da ga je vrbovao MI-6, a nakon čega je Berezovski predao britanskoj tajnoj službi materijale ruskog Vijeća sigurnosti i također je postao agentom. Upravo to, nastavio je Lugovoj, omogućilo im je da dobiju politički azil u Britaniji i britansko državljanstvo.

>> Marina Litvinenko: 'Optužbe Lugovoja su provokacija'

Lugovoj je Litvinenkovo ubojstvo u Londonu nazvao 'mračnom političkom pričom' u kojoj su glavnu ulogu igrale britanske tajne službe, kao i Berezovski i Litvinenko.

Lugovoj je rekao da je dugo poznavao Litvinenka, ali da nakon njegova odlaska u London gotovo i nisu bili u kontaktu.

'Tijekom jednog od mojih posjeta Londonu 2004. sreo sam se s Berezovskim koji mi je savjetovao da obnovim kontakte s Litvinenkom, ali ja ga nisam poslušao', priča Lugovoj.

Prema njegovim riječima, Litvinenko ga je kasnije sam nazvao i predložio suradnju u organizaciji posla vezanog za zaštitu britanskih investicija u Rusiji.

'Međutim, nakon nekoliko susreta sam shvatio kako se ne radi samo o poslu', dodao je Lugovoj. 

Lugovoj je iznio nekoliko mogućih verzija ubojstva Litvinenka koji je umro u studenome prošle godine od posljedica trovanja radioaktivnim polonijem, ali smatra kako su to najvjerojatnije učinile britanske tajne službe.

'Litvinenko je postao agent koji je izmakao kontroli specijalnih službi i ubijen je', rekao je Lugovoj dodajući da ako ga
nisu ubile same službe kako su za to vjerojatno znale i prešutno odobrile.

Lugovoj, koji sada ima svoju tvrtku u Moskvi, opetovano je odbacio navode o bilo kakvoj umiješanosti u smrt Litvinenka.

Britansko državno odvjetništvo počelo je prošlog tjedna sudbeni progon Lugovoja i zatražilo je izručenje u Veliku Britaniju zbog ubojstva Litvinenka. Moskva ga ne želi izručiti.

Afera Litvinenko: 'Kriminalna', a ne špijunska

Britansko ministarstvo vanjskih poslova odbilo je komentirati izjave Andreja Lugovoja koji je uperio prst na specijalne službe Londona, ističući kako se ne radi o špijunaži, već o 'kriminalnoj aferi'.

Afera Litvinenko 'kriminalna je afera, a ne špijunski problem', izjavio je glasnogovornik Foreign Officea. 

Berezovski tvrdi kako financira rusku oporbu

Ruski oligarh Boris Berezovsky, koji se nalazi u progonstvu u Velikoj Britaniji, izjavio je da financira politički pokret u Moskvi suprotstavljen predsjedniku Vladimiru Putinu, premda koalicija Druga Rusija to opovrgava.

'Ja koristim svoje vrijeme i novac za potporu oporbi u Rusiji', rekao je Berezovsky za The Financial Times. Ta će izjava, kako se tvrdi, dodatno potaknuti sumnje u Rusiji kako protivnici Kremlja primaju novčanu potporu stranih sila u cilju nanošenja štete ugledu zemlje.

>> Berezovski: 'Iza Litvinenkova ubojstva stoji Moskva'

Berezovsky tvrdi da financira koaliciju Druga Rusija koja je
organizirala 'Marš nezadovoljnih' u mnogim ruskim gradovima.

No, glasnogovornica pokreta Druga Rusija priopćila je kako s
Berezovskym ne surađuju niti su ikad primili novac od njega.

Oporba u Rusiji je svjesna da među običnim ljudima tajkuni ne uživaju popularnost.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene