Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Regrutacija djece vojnika

Thomas Lubanga osuđen na 14 godina zatvora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kongoanski ratni zapovjednik Thomasa Lubanga osuđen je na 14 godina zatvora.

Sud u Haagu osudio je Lubangu  na 14 godina zatvora, za ratni zločin regrutacije djece kao vojnika između 2002. i 2003. godine, javlja Reuters.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Svirepo ubojstvo u BiH Policajac koji je ubio suprugu osuđen na 14 godina zatvora Slika nije dostupna ''Umorni od bitke'' "Kako izračunati vrijednost izgubljenog djetinjstva?''

Uzimajući u obzir vrijeme koje je proveo u pritvoru, odslužit će još osam godina u zatvoru.

Lubanga je zapovijedao grupom pobunjenika tijekom međuetničkog sukoba u zlatom bogatoj regiji Demokratske Republike Kongo.

Tužiteljstvo ga je teretilo za iskorištavanje djece u dobi od devet godina pa na više kao tjelohranitelje, seksualne robove i borce u svojim paravojnim jedinicama.

>> Kriv je! Regrutirao je djecu da budu vojnici

U jednoglasnoj odluci tri sudca pojasnila su kako je dokazano da je Lubanga kao vođa Saveza kongoanskih domoljuba njegovih oružanih snaga odgovoran za novačenje djece vojnika mlađe od 15 godina koja su sudjelovala u aktivnostima na prvoj borbenoj liniji. Lubanga je uhićen 2005. godine.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene