Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Offshore kompanije

Lov na utajivače poreza: 'Riječ je i o državljanima gotovo svih zemalja bivše Jugoslavije'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ne stišava se bura oko objave podataka desetaka tisuća utajivača poreza iz cijelog svijeta. Ugledne medijske kuće poput Guardiana ili New York Timesa, provjeravaju dva i pol milijuna dokumenata koje su dobili od anonimnih izvora. Među tisućama vlasnika offshore kompanija i zaklada, ima i Hrvata.

Političari, kriminalci, bankari, zubari, generali, velike banke i korporacije - vlasnici offshore kompanija i zaklada bave se raznim poslovima i dolaze sa svih strana svijeta.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dobre vijesti Objavljeno kad stiže povrat poreza: Nadležna uprava otkrila detalje Slika nije dostupna Ministarstvo Istražuje se jesu li Hrvati utajivali novac u banci HSBC

'Tema o tome kako su trilijuni dolara ili eura izbjegli oporezivanje i završili u poreznim oazama bogataša, ima veliku društvenu važnost, jer u vremenu ekonomske krize neki ne plaćaju ništa, a neki gube sve', kazao je novinar Blaž Zgaga.

Blaž Zgaga je član Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara. Zajedno s kolegama provjerava dobivenu dokumentaciju. Među poreznim utajivačima ima imena iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, te Srbije.

'O konkretnim brojkama ne mogu govoriti, ali riječ je o državljanima gotovo svih republika bivše Jugoslavije. Neka su imena nepoznata, a neka su vrlo poznata', dodao je.U dokumentima se navodi ukupno 130.000 imena iz 170 zemalja. Procjenjuje se da su u poreznim oazama sakrili i do 32 tisuće milijardi dolara.

>>
Počeo dosad nezabilježeni 'lov' na svjetske utajivače poreza!

Dosad su u javnost većinom izašla imena političara. S offshore kompanijama poslovao je aktualni premijer i najbogatiji Gruzijac, Bidzina Ivanišvili. Na popisu je i cijela obitelj predsjednika Azerbejdžana Ilhama Aliyeva. Među prvima je objavljeno ime šefa kampanje francuskog predsjednika Hollandea.

'Ne znam ništa o tim aktivnostima. Ako nisu u skladu s fiskalnim zakonima, pozivam nadležne da poduzmu potrebne mjere', kazao je Hollande.

Većina offshore kompanija koje se spominju djeluje na Kajmanskom i Britanskom Djevičanskom otočju, na Cookovom otočju, Samoi, u Hong Kongu i Singapuru, te na Mauricijusu i Sejšelima.

Porezne povlastice, minimalna kontrola poslovanja i anonimnost vlasništva samo su neke od prednosti poslovanja s offshore kompanijama. Potražnja je golema, svake godine u svijetu ih se otvori 130 tisuća.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene