Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uspon islamizma

'IS danas ne bi bio to što jest da SAD nije izmislio lažnu priču...'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Talijansko-američka novinarka i politička analitičarka Loretta Napoleoni boravila je u utorak navečer u Zagrebu, gdje je predstavila svoju knjigu "Uspon islamizma", sveobuhvatnu analizu razvoja Islamske države (IS) iz obične terorističke skupine u ono što ona naziva novom, pragmatičnom državom, "potpuno drugačijim fenomenom od Al Kaide i PLO-a".

Knjiga je upravo objavljena u izdanju nakladnika Sandorf i u prijevodu Zrinke Ratković.

"Tu sam knjigu napisala kako bih svima, ne samo stručnjacima, pojasnila što je to zapravo Islamska država", kazala je Napoleoni na predstavljanju u Novinarskom domu. Pokazalo se da je riječ o vrlo zanimljivoj i aktualnoj temi i njezina je knjiga naišla na odličan interes izdavača i čitatelja diljem svijeta, dodala je Napoleoni.

Pročitajte i ovo Američki vojnici U napadu nisu stradali civili Ubijen jedan od vodećih ljudi ISIS-a: "Planirao je terorističke napade u Europi" Snajperist SDF-a cilja mete ISIS-a (Foto: AFP) IZABRAN NOVI Objavljeni detalji smrti vođe Islamske države: Raznio se samoubilačkim pojasem nakon što je opkoljen

U knjizi ta svjetski poznata stručnjakinja za terorizam izlaže svoju teoriju razvoja modernog IS-a u "mutaciju vlastite ranije verzije" koja, koristeći se metodom suvremenog ratovanja na "predmoderni" način, nastoji stvoriti uvjete za uspostavu kalifata 21. stoljeća.

Islamska država (poznata i kao ISIS, IS, ISIL ili Al Kaida u Iraku) od kasnih se 90-ih godina prošloga stoljeća i džihadističkog sna njezina tadašnjeg terorističkog vođe Abu Musaba al-Zarkavija munjevito proširila prekrajajući nacionalne granice diljem Bliskog istoka, prisvojivši pritom teritorij veći od Ujedinjenog Kraljevstva i podvrgavajući ga svojoj interpretaciji šerijatskog prava.

No, kako je naoružana organizacija za koju prije tri godine praktički nitko nikada nije čuo postala opasan igrač u stanju izazvati najveće svjetske sile?

'Zgodni džihadisti' mamac su za klinke sa Zapada

Ono što Napoleoni u knjizi pokazuje jest kako moderni IS nije proizišao ni iz čega već, gotovo neizbježno, iz specifičnih okolnosti vezanih uz zapadnu nazočnost na Bliskom istoku u 20. stoljeću.

"IS danas ne bi bio to što jest da SAD nije izmislio lažnu priču o njihovoj povezanosti s Al-Kaidom kako bi time opravdao svoju intervenciju u Iraku, koja se pokazala nepotrebnom", pojasnila je autorica.

Kad je o IS-u riječ, suočeni smo s ubojitom kombinacijom "vizionarskog", krajnje racionalnog i pragmatičnog vodstva, i fanatiziranih izvršitelja na terenu spremnih da u ime ponuđene im nade u ponovnu uspostavu kalifata počine i najteže zločine, upozorava Napoleoni u svojoj knjizi.

Ignoriranje tih činjenica više je od pukog zavaravanja - to je opasno, smatra.

IS teži stvaranju moderne države

Okolnosti koje su pogodovale takvom razvoju situacije Napoleoni povezuje s postupnim raspadom nacionalnih država u Siriji i Iraku. Također, smrtonosna kombinacija globalizacije i rastućeg siromaštva izaziva sve veću nesigurnost i potiče naoružane plemenske sukobe pod egidom vjere. Sukobi su neizbježno postali multipolarni, a sve ih karakterizira brutalno nasilje, osobito pred kamerama.

Na jednom mjestu u knjizi, Napoleoni čak uspoređuje IS s Izraelom, napominjući kako ta organizacija želi za sunitske muslimane biti "ono što je Izrael Židovima, moderna država ili pradomovina". "IS je vrlo moderna država, oni razumiju današnji multipolarni svijet", istaknula je autorica. Vođa IS-a Abu Bakr Al-Bagdadi i njegovi suradnici detaljno su i dubinski proučili funkcioniranje "društva spektakla" i društvenih mreža i medija, dok se istodobno samoproglašenim autoritetom obraćaju globalnoj muslimanskoj zajednici svakodnevno regrutirajući nove sljedbenike, koje povezuje borba protiv imperijalizma, kolonizatora i korumpiranih manjina, napomenula je.

"U pitanju je propagandni rat više nego bilo kakav drugi rat", smatra Napoleoni.

IS teži ostvarenju svih atributa moderne države: teritorijalnosti, suverenitetu, legitimitetu i efikasnoj upravi. Umjesto da se zadovolji manjim enklavama, IS nastoji stvoriti moderni kalifat 21. stoljeća i odbacuje ideju trajne anarhije - naprotiv, na osvojenim područjima jedna od prvih zadaća koje provodi je uvođenje šerijatskog prava.

"To je država koja mladim ljudima nudi novi identitet i, što je za njih još privlačnije, sudjelovanje u stvaranju tog identiteta", kazala je Napoleoni.

Ono u čemu se Islamska država razlikuje od moderne nacionalne države jesu sredstva kojima se koristi kako bi ostvarila svoju geografsku i političku konstrukciju: terorizam.

Potrebno razumjeti IS kako bi ga se moglo pobijediti

Bez obzira uspije li IS u tome u bliskoj budućnosti ili ne, novi model s kojim eksperimentira neizbježno će inspirirati nastanak drugih sličnih naoružanih skupina, smatra autorica. Ono što Napoleoni u konačnici poručuje jest da je IS moguće pobijediti, ali ga je prvo potrebno razumjeti i saslušati.

"Potrebno je ponovno se okrenuti diplomaciji staroga kova, jer mi u ovom trenutku tog neprijatelja još ne poznajemo i zapravo ne znamo što je to što on u stvari želi", istaknula je.

Glavni urednik Sandorfa Ivan Sršen istaknuo je kako ta knjiga nudi odličan uvid u bolje razumijevanje povijesnih i kompleksnih društvenih okolnosti koje su dovele do razvoja IS-a kakvim ga danas poznajemo.

Napoleoni je autorica međunarodnih uspješnica "Teroristički biznis" (2005.), "Zločinačka ekonomija"¸(2008.) i "Maonomics" (2011.). Nakon Fullbrightove stipendije magistrirala je međunarodne odnose i ekonomiju, a zatim i doktorirala na temi terorizma na London School of Economics.

Okupila je radnu grupu svjetskih državnika kojoj je cilj bio osmisliti novu strategiju onemogućavanja financiranja terorističkih mreža.

Živi u Londonu i Montani i piše za La Stampu, La Repubblicu i El Pais, te putuje svijetom držeći predavanja o gospodarstvu, pranju novca i terorizmu. "Uspon islamizma" njezina je najnovija knjiga, koja se istodobno objavljuje u prijevodima u Hrvatskoj i još osam europskih zemalja. Autorica je Zagreb posjetila u sklopu svoje europske turneje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene