Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pobijedili zagovornici osamostaljenja

Lokalni izbori zakomplicirali situaciju u Kataloniji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagovornici osamostaljenja pobijedili su na lokalnim izborima u Kataloniji. Međutim, nisu izborili apsolutnu većinu u regionalnom parlamentu. Referendum o neovisnosti postao je upitan. Dovoljan razlog španjolskim unionistima za slavlje unatoč izbornom porazu.

Prijevremeni lokalni izbori u najbogatijoj španjolskoj regiji Kataloniji dodatno su zakomplicirali političku situaciju. Zagovornici osamostaljenja su pobijedili, ali nisu osvojili priželjkivanu apsolutnu većinu. 'Trenutačno nismo sigurni u kakvom je stanju proces katalonskog osamostaljenja. Toliko je već puta odgađan. Ne znamo hoće li ga nova situacija ubrzati ili zaustaviti na neodređeno vrijeme', kaže Angelo Rivero Rodriguez, profesor političkih znanosti.

Pročitajte i ovo Privođenje srpske bande u Španjolskoj Zvan Snajper Huligan koji je preživio dva atentata uhićen u Španjolskoj: Dio je opasne bande koja je trgovala ljudima Ilustracija Istraživanje Eurostata Izašli podaci o najdugovječnijim stanovnicima Europske unije: Pogledajte gdje se na ljestvici nalaze Hrvati

Stranka katalonskog predsjednika čak je izgubila nekoliko fotelja u regionalnom parlamentu. On je na valu rastućeg nezadovoljstva gospodarskom krizom i načinom na koji vlada u Madridu raspolaže novcem obećao provođenje referenduma o neovisnosti. 'Pokušavao sam uvjeriti ljude da je za nastavak procesa koji je počeo u Kataloniji potrebna veoma snažna vlada. Zato sam tražio uvjerljivu većinu. Očito je da nismo ostvarili takvu većinu', kaže predsjednik Katalonije Arturo Mas.

>> Katalonija: Mas pobijedio, ali daleko od apsolutne većine

Unatoč izbornom porazu španjolski unionisti slave. 'Katalonija je pokazala razum i odgovornost. Oni koji su govorili da su izbori potrebni kako bi se postigla separatistička većina, nisu uspjeli. Manje ih je nego dosad', kaže Alicia Sanchez-Camacho iz Katalonske narodne stranke.

Madrid je već desetljećima suočen i sa zahtjevima za osamostaljenje Baskije. Zbog toga je Španjolska jedna od tek pet zemalja Europske unije koja nije priznala neovisnost Kosova. Mogući referendum o neovisnosti Katalonije najveći je izazov cjelovitosti neke europske zemlje nakon raspada Jugoslavije. Pokreti za osamostaljenje pojedinih regija jačaju. Referendum o osamostaljenju trebao bi se 2014. održati u Škotskoj, a priželjkuju ga i stanovnici Flandrije u Belgiji.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene