Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sedam ozlijeđenih

Lokaliziran požar na ruskoj nuklearnoj podmornici, nema curenja radijacije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski dužnosnici izvijestili su da je u petak lokaliziran požar koji je izbio na nuklearnoj podmornici na remontu u Murmansku. Pri gašenju je ozlijeđeno sedam osoba.

Vlasti tvrde da nije bilo curenja radijacije i da je razina zračenja normalna. 'Vatra je lokalizirana', rekao je ruski ministar za krizna stanja Sergej Shoigu dužnosnicima koji su iz nadzorne sobe u Moskvi vodili gašenje požara koji je izbio u četvrtak u 12,20 sati.

Pročitajte i ovo Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće Požar na križanju Vukovarske i Držićeve ulice u Zagrebu - 2 vatrogasci na terenu FOTO/VIDEO Zapalio se autootpad u Zagrebu, sve je puno dima

'Dio posade još je u podmornici i stalno kontrolira parametre temperature i ugljičnog dioksida', kazao je glasnogovornik ministarstva obrane.

Novinska agencija Reuters izvijestila je kako komentari ministra za krizna stanja ukazuju da vatra još uvijek gori ali da su uspjela nastojanja da se djelomičnim potapanjem podmornice smanji intenzitet vatre.

Dužnosnici su odlučili zaroniti trup 18.200 tona teške i 167 metara dugačke nuklearne podmornice Ekaterinburg nakon višesatnih nastojanja da se ugasi požar uz pomoć helikoptera i tegljača.

Podmornica K-84 Ekaterinburg klase Delta može nositi 16 balističkih projektila, svaki sa četiri bojne glave. S te je podmornice u srpnju probno ispaljen balistički projektil R-29RM Sineva iz Barentsova mora.

Zapalila se drvena skela

Vjeruje se da je požar u remontnome zavodu u Rosljakovu, jednom od glavnih brodogradilišta ruske sjeverne flote, 1.500 kilometara sjeverno od Moskve, izbio kad se zapalila drvena skela dok je podmornica bila u suhome doku.

Snimke požara, ranije objavljene na lokalnoj televiziji prikazale su golem stup dima nad remontnim zavodom u Murmansku na sjeveru Rusije. S plamenom buktinjom koja se po izjavama svjedoka dizala deset metara u zrak borilo se više od sto vatrogasaca.

Najgora podmornička nesreća postsovjetske Rusije dogodila se u kolovozu 2000. kad je u Barentsovu moru potonula nuklearna podmornica Kursk i s njom svih 118 članova posade.  (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene