Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odluka na referendumu

Gradi li se drugi blok u NE Krško? Pronađena lokacija sigurna od potresa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najnovije geološko-seizmičko ispitivanje područja gdje bi se izgradio drugi blok nuklearke Krško pokazalo je da je ono sigurno od potresa, objavila je Slovenska tiskovna agencija STA koja se poziva na istraživanje što ga je lani naručila tvrtka Gen energija, vlasnica slovenskog dijela nuklearke Krško.

Studija koju je uz suradnju slovenskih stručnjaka vodila američka tvrtka Rizzo Associates, a čiji su nalazi nedavno predani Gen energiji, pokazala je da je tektonika područja gdje bi se gradio drugi blok nuklearke u Krškom takva da su "sigurnosni rizici inženjerski zanemarivi", a tektonski procesi na području krške kotline "manje dinamični od stručnih predviđanja", objavila je Slovenska tiskovna agencija.

Pročitajte i ovo Zlatko Komadina Nazvao ga Plenković Župan Komadina o posljedicama potresa: "Pao je krov u Rijeci" Ilustracija Građani uznemireni Potres u susjedstvu: "Čulo se kao eksplozija i kuća se pomaknula lijevo-desno"

U Gen energiji pojašnjavaju da su međunarodni i domaći stručnjaci u svom izvješću jedinstveni u ocjeni da tektonski prijelom Libna vjerojatno i nije prava tektonska prijelomnica. Zato su, navodi izvješće, sigurnosni rizici vezani uz tu pojavu inženjerski zanemarivi i nalaze se unutar postojećih upravnih ograničenja.

Uprava Krškog otkrila detalje o stanju u nuklearki

Slovenska vlada o gradnji drugog bloka nuklearke koji je strateškim dokumentima planiran do 2023. godine namjerava konzultirati građane koji bi se o tome izjasnili na savjetodavnom referendumu, prije jeseni 2015. godine, kad završava mandat sadašnje vlade.

Pretpostavlja se da bi gradnja drugog bloka nuklearke stajala od 3,5 do 4 milijarde eura. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene