Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživanje znanstvenika

Volite ljutu hranu? Ovo su odlične vijesti za vas!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Redovno konzumiranje ljute hrane povezano je s dugovječnosti kao i s manjim izgledima oboljenja od raka, bolesti srčanih i dišnih puteva, prema istraživanju objavljenom u utorak.

"Naše je istraživanje pokazalo da ljudi koji redovito jedu ljutu hranu osim što produljuju svoj životni vijek imaju i manje izglede oboljenja od smrtonosnih bolesti", ističe skupina znanstvenika u članku koji je objavio britanski časopis British Medical Journal (BMJ).

Pročitajte i ovo Ilustracija brojke u Hrvatskoj Zašto ne cijepimo djecu protiv raka? "Mladi su educirani, ali roditelji nisu dovoljno osviješteni" Ilustracija Nezadovoljstvo potrošača Pripremaju kreativne salate, žena ih tužila: "Pronašla sam komad ljudskog prsta u jelu"

Zvuči tako dosadno, a o njoj ovisi egzistencija svakog od nas

Nakon višegodišnjeg praćenja navika pola milijuna Kineza, istraživanje pokazuje da oni koji gotovo svakodnevno konzumiraju ljutu hranu imaju 14 posto manje izgleda oboljeti od smrtonosnih bolesti u odnosu na osobe koje takvu hranu konzumiraju rjeđe od jednom tjedno.

Isto vrijedi za žene i muškarce, a posebice se odnosi na one koji jedu ljutu hranu i ne piju alkohol. "Ti rezultati potvrđuju dosadašnja istraživanja o mogućem zaštitnom utjecaju začinjene hrane na ljudsko zdravlje", navela je međunarodna ekipa koju su vodili znanstvenici Kineske akademije medicinskih znanosti, koja potpisuje članak.

DOZNAJEMO Tko je zadužen za kontrolu hrane koja ulazi u Hrvatsku?

Glavni sastojak ljute papričice, najkorištenijeg začina u Kini je kapsaicin, aktivna tvar koja ima antioksidantno i protupalno djelovanje, a djeluje i protiv pretilosti i pojave raka. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene