Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odradili svoje

NIJE KAKO ZVUČI Kako smo uspjeli 'odgoditi' novo ledeno doba za 100.000 godina?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako na prvi mah zvuči kao dobra vijest, odgoda novog ledenog doba nije baš dobar znak.

Prema posljednjem istraživanju - ljudskim djelovanjem odgođeno je novo ledeno doba, i to za oko 100.000 godina. Znanstvenici smatraju kako je za to zaslužno čak i umjereno uplitanje čovjeka u prirodnu ravnotežu ugljika na Zemlji. Pod time se uglavnom misli na spaljivanje fosilnih goriva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bolje raspoloženje Izloženost svjetlu ključna je za zdravlje: Evo zašto je ljudskom tijelu toliko neophodna Raste globalno zatopljenje (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Na Zemlji sve toplije Klimatolozi tvrde: Temperaturnih skokova bit će sve više

Stručnjaci sa Instituta za istraživanja utjecaja klime u Potsdamu uvidjeli su kako se osam Zemljinih ledenih doba može objasniti odnosom između solarne radijacije koja dospIjeva do Zemljine površine te koncentracije CO2 u atmosferi.

'Što se ljudskog utjecaja tiče, glavna lekcija koju možemo naučiti jest da se spaljivanjem fosilnih goriva tijekom samo jednog stoljeća utječe na klimu u narednih 100.000 godina', rekao je šef istraživačkog tima Andery Ganopolski za CNN.

Iako nam možda u ovom trenutku 'odgađanje' ledenog doba zvuči dobro, u biti se radi o jako lošem znaku za Zemlju i njenu budućnost. treba imati na umu da ovo ukazuje na činjenicu da je globalno zatopljenje doseglo kritičnu točku. Da se temperatura Zemlje popne za samo 2 stupnja Celzijeva, nestali bi svi niski otoci, razina mora bi nastavila rasti što bi dovelo do izumiranja brojnih životinjskih i biljnih vrsta.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene