Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Crni napitak

Ljubitelji kave, pripremite se na loše vijesti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svim ljubiteljima kave iduća vijest neće možda dobro sjesti.

Loše vijesti za industriju kave i potrošače stižu iz Vijetnama i Brazila. Naime, kako piše Bloomberg, ove godine se u Vijetnamu očekuje kako će žetva kave robuste podbaciti zbog velike suše. Vijetnam je inače najveći proizvođač te vrste kave u svijetu. Isto tako, u Brazilu, koji je najveći svjetski proizvođač kave arabice, očekuje se pad proizvodnje zbog lošeg vremena.

Pročitajte i ovo Poplave u Brazilu - 3 Smrtonosne poplave u Brazilu Usred kaosa cvjeta zločin: Ljudi umiru u poplavama i bježe iz domova, a u skloništima se krije nova opasnost Rio Grande do Sul - poplave - 5 Očekuju se nove oborine FOTO Broj stradalih u najjužnijoj brazilskoj državi raste: Popeo se na troznamenkastu brojku!

>> INFOGRAFIKA Kavski vodič za sve ljubitelje crnog napitka!

Zbog navedenog očekuje se kako će i cijene kave u svijetu porasti, a to će naravno najviše osjetiti krajnji korisnici. Problem s padom proizvodnje kave robuste traje već drugu godinu zaredom. Dio tog problema je i povećana potražnja za tom vrstom kave u Indoneziji, koja je i sama treći proizvođač te vrste kave u svijetu i čija proizvodnja ne drži korak s povećanom potražnjom.

Te dvije vrste kave koriste vodeći proizvođači instant napitaka, kao i lanci coffee shopova. Bloomberg ističe i problem sa zalihama vode u Vijetnamu, koje su već sad pale na između 20 i 50 posto, a isto tako upozorava i na dodatni problem vezan za prodaju. Naime, mnogi uzgajivaći bi mogli čekati s prodajom, kako bi zaradili što više, a to će svakako utjecati na cijenu kavbe u svim tržišnim segmentima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene