Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Provedba mira

Ljubić i Čović o ravnopravnom položaju Hrvata u BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednici HDZ-a BiH Dragan Čović i HDZ-a 1990. Božo Ljubić pozvali su, da se ta zemlja u Vijeću za provedbu mira u BiH zauzme za popravljanje hrvatskog položaja u Bosni i Hercegovini.

U zajedničkom priopćenju za javnost navodi se da su čelnici dvaju HDZ-a u BiH Dragan Čović i Božo Ljubić 'zamolili veleposlanika Bocan-Harčenka da Rusija kao članica spomenuta vijeća predloži ostalim zemljama članicama potvrđivanje opravdanih zahtjeva za ravnopravnost Hrvata u BiH i da se to nađe i u dokumentima PIC-a'.

Tijekom susreta Čović i Ljubić su optužili SDP BiH i stranke koje ga podupiru da čine 'nedopustiv pritisak na institucije kako bi dobile trećinu zastupnika u hrvatskom klubu u Domu naroda FBiH i utemeljile neustavan Dom naroda te većinom bošnjačkih glasova u Zastupničkom domu izabrali predsjednika FBiH i vladu, protivno većinskoj hrvatskoj izbornoj volji'.

Pročitajte i ovo Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić napadnuta hrvatska filmska ekipa Hrvatska je poslala prosvjednu notu zbog napada na Hrvate u Srbiji Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu"

>> Čović i Dodik potvrdili suradnju na sastanku u Sarajevu

Takve poteze ocijenili su nedemokratskima, istaknuvši da stvaraju nepovjerenje između stranaka i naroda. Ruski veleposlanik u Bosni i Hercegovini Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je, po priopćenju dvaju HDZ-a, da je Rusija izravno uključena u političku stabilizaciju BiH kao stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a i članica Vijeća za provedbu mira (PIC).

Sugovornici su se složili da što prije treba uspostaviti vlast u BiH, a čelnici dvaju HDZ-a odbacili su tvrdnje da blokiraju vlast i naglasili da rade na suživotu i održivim rješenjima.  Vlast u BiH nije uspostavljena nakon četiri i pol mjeseca nakon izbora, budući da SDP BiH iz vladajuće koalicije pokušava izbaciti dva HDZ-a koji su osvojili najveći broj hrvatskih glasova. Dva HDZ-a, koje podupiru i najsnažnije srpske stranke, zauzima se da u vlasti sudjeluju stranke koje su dobile najviše glasova unutar triju naroda.  (HIna)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene