Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Do obnove vile

Ljajić: Država osigurala smještaj i njegu Jovanki Broz

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jovanki Broz država će osigurati smještaj dok ne bude renovirana oronula vila u kojoj je je živjela od Titove smrti, potvrdio je potpredsjednik srbijanske vlade Rasim Ljajić.

Udovici bivšeg doživotnog predsjednika SFR Jugoslavije Josipa Broza Tita, Jovanki Broz, država će, nakon što iziđe iz bolnice, osigurati smještaj dok ne bude renovirana vila u kojoj je je živjela od Titove smrti do 23. kolovoza kada je u teškom stanju i polusvjesna primljena u beogradski Urgentni centar, potvrdio je beogradskim medijima u srijedu potpredsjednik srbijanske vlade Rasim Ljajić.

Po Ljajićevim riječima, Jovanka Broz se osjeća bolje, oporavlja se i izabrat će jednu od četiri kuće u državnom vlasništvu i u njoj boraviti dok bude trajao popravak potpuno ruinirane vile na Dedinju u kojoj je živjela prethodna tri desetljeća.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna VELIKA PROSLAVA FOTO/VIDEO: Tisuće ljudi u Kumrovcu: ''Tita nema, štafete nema, ali imamo Dan mladosti i radosti'' Slika nije dostupna STRAVA NA CESTI U teškoj prometnoj nesreći poginuo poznati srpski političar, teško ozlijeđen bivši potpredsjednik Vlade Srbije

>> Jovanka je pravi borac, a u knjizi će se otkriti mnoge Titove tajne!

'Jovanka Broz će se useliti u jednu od četiri ponuđene kuće koju sama odabere. Sve su prizemne, jer se ona ne može kretati stepenicama. U toj kući će boraviti dok se vila na Dedinju ne obnovi. Država će joj, osim smještaja, osigurati svu potrebnu njegu', rekao je Ljajić, koji je prvi posjetio Jovanku Broz kad je primljena u Urgentni centar i redovito je posjećuje.

Smještaj za Titovu udovicu Rasim Ljajić je našao uz pomoć glavnog tajnika vlade Veljka Odalovića, koji se i sam uvjerio u kakvim je uvjetima donedavno živjela Jovanka Broz. 'Ta vila nema minimum uvjeta za život. U njoj ne bi mogla obitavati ni zdrava osoba, a kamoli osoba njezina zdravstvenog stanja i godina. U kontaktu smo s obitelji Jovanke Broz i uz njihovu i njenu suglasnost odabrat ćemo odgovarajuću kuću dok se vila ne renovira. Ona mora živjeti dostojanstveno, kako i zaslužuje', rekao je Odalović.

Vila na Dedinju od 750 kvadrata u kojoj živi Jovanka Broz pripada državi, ali je zapuštena - prokišnjava, zidovi su puni vlage i u fazi su raspada, instalacije ne rade, a grijanja ima samo u jednom dijelu vile, dok ga do prije nekoliko godina uopće nije ni bilo, prenose mediji.

Po riječima liječnika Urgentnog centra, stanje Jovanke Broz sada je stabilno, ali se još ne zna kada bi mogla izići iz bolnice, o čemu će odlučiti liječnički konzilij.

Jovanka Broz ima 89 godina i od Titove smrti 1980. živi povučeno, u skoro potpunoj izolaciji u beogradskom naselju Dedinje. Prije nepunih mjesec dana u seriji tekstova list 'Blic' je prenio njezinu ispovijest o zajedničkim godinama provedenim uz Tita i tihom političkom progonu kojem je bila izložena, da bi nakon Titove smrti praktički završila u kućnom pritvoru. S Titom je bila u braku od 1952. godine do njegove smrti 1980. Imala je čin potpukovnice JNA.

U srpnju 2009. godine tadašnji ministri unutarnjih poslova Ivica Dačić i socijalne skrbi Rasim Ljajić uručili su Jovanki Broz osobne dokumente - putovnicu i osobnu iskaznicu, koje nije imala skoro tri desetljeća. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene