Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Livni poziva na prijevremene izbore 'što je prije moguće'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica izraelske stranke Kadima, na vlasti u Izraelu, Tzipi Livni, u nedjelju je predsjednika Shimona Peresa službeno obavijestila o neuspjehu petotjednih napora za formiranje koalicijske vlade i javno pozvala na održavanje prijevremenih izbora u zemlji "što je prije moguće", prenijele su svjetske agencije.

'Narod će sam izabrati svoje čelnike', rekla je Livni tijekom sastanka s predsjednikom države Shimonom Peresom u njegovoj rezidenciji u Jeruzalemu, najavljujući na taj način početak izborne kampanje čiji bi cilj bio održavanje izbora krajem siječnja ili tijekom veljače.

Pročitajte i ovo Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja? Ilustracija Vodi se žestoka rasprava Netanyahu pred velikom dilemom nakon iranskog napada: "Napravit ćemo sve što je potrebno"

'Zaključila sam da nema svrhe produljivati pregovore. Narodu je dosta politike političara', rekla je Livni na konferenciji za tisak koju je uživo prenosila javna televizija. Predsjednik Peres je kazao kako će 'u predstojeća tri dana' pozvati šefove raznih političkih stranaka kako bi ih obavijestio o odluci Tzipi Livni, prenosi France presse.

Šefica izraelske diplomacije rekla je kako je 'predsjednika obavijestila o namjeri da se parlamentarni izbori održe što je prije moguće'.

'U zadnjih sam nekoliko dana zaključila kako pregovori dovode do ogromnih zahtjeva stranaka, na ekonomskoj, ali i na političkoj razini. No, to stoji cijene koju nisam spremna platiti,' odlučno je kazala.

Livni se pokazala čelnicom čvrstih političkih načela, koja je odlučno odbacila optužbe svojih protivnika koji smatraju da je za njezin neuspjeh u pokušaju osnivanja vlade, zapravo kriv nedostatak njezina političkog iskustva. Livni se s Peresom sastala kako bi mu priopćila svoju odluku, nakon višesatnog izvješća što ga je podnijela Knessetu na zahtjev njegovih članova.

Predsjednik Peres, je nakon najave o razgovoru sa stranačkim čelnicima izjavio kako "na izbore ne treba gledati kao na tragediju", prenio je Reuters.

Na izborima koji se u skladu sa zakonom moraju održati u roku od 90 dana nakon što predsjednik zemlje Shimon Peres donese odluku o njihovu održavanju, politički analitičari u Izraelu računaju s mogućim povratkom na vlast desno orijentiranog predsjednika stranke Likud i bivšeg premijera Benjamina Netanyahua.

Izraelski mediji u nedjelju su neuspjeh formiranja vlade ocijenili kao jasan neuspjeh same Tzipi Livni koja je prije pet tjedana kao 'čista političarka' dobila izbore unutar stranke Kadima i postala predsjednicom stranke. 50-godišnja političarka suočena je s izborima u siječnju ili veljači, a zbog gubitka imagea definitivno je u slabijem položaju, ocijenio je list 'Haaretz' u nedjelju koji ne vjeruje da Livni ima šanse postati premijerkom Izraela.

Najveći problemi u formiranju koalicijske vlade bili su zahtjevi stranaka Šas i Tora-židovstvo da se kod mirovnih pregovora s Palestincima ne spominje tema Jeruzalema, na što se Livni nije željela obvezati. Osim toga je je problematičan bio i zahtjev Šasa da se ukupno izdvajanje za dječje doplatke poveća za cca 200 milijuna eura godišnje. Nakon što je Šas u petak konačno odlučio povući se iz koalicije, i ostali su potencijalni koalicijski partneri odustali.

Šas, kako ocjenjuje izraelski radio, od stranke Likud očekuje veće popuštanje no od Kadime. Predsjednik Šasa Eli Jišai je, prenio je radio, obnovio 'povijesni savez"'s Netanyahuom. Savez je propao prije pet godina, kad je Netanyahu kao ministar financija smanjio iznos dječjeg doplatka, koji je najzanimljiviji upravo ultraortodoksnim židovskim obiteljima s najviše djece, matičnim izbornim tijelom Šasa. Konzervativna politika Likuda u odnosu na pitanje Jeruzalema također bolje odgovara Šasu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene