Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najveći ulagač

S pariške konferencije o AIDS-u Americi upućen poziv da nastavi pomagati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjedinjene Države, koje izdvajaju najviše novca za borbu protiv AIDS-a, trebaju "nastaviti svoj financijski doprinos" unatoč proračunskoj štednji koju najavljuje Donald Trump, istaknuli su organizatori međunarodne znanstvene konferencije u Parizu prigodom njezina otvaranja u nedjelju.

"Amerikanci su glavni financijaši na tom području i treba nam i dalje njihov doprinos", rekla je znanstvenica Linda-Gail Bekker, predsjednica Međunarodne organizacije za AIDS (IAS) koja je s francuskom agencijom ANRS suorganizator konferencije.

Pročitajte i ovo Maria Zaharova poslala je poruku SAD-u Nisu zadovoljni Nakon američke pomoći Ukrajini oglasila se i Rusija: "Ovaj rat za njih će završiti ponižavajuće, kao u Vijetnamu" Vladimir Zelenski 95 milijardi dolara pomoći Zelenski zahvalio Amerikancima na velikom paketu pomoći, Rusi im poručili: "To će uništiti Ukrajinu"

U protivnom bit će izgubljeni ljudski životi i povećat će se broj oboljelih, upozorila je. "Drakonska štednja u istraživanju i u financiranju borbe s AIDS-om bila bi katastrofalna i to si ne možemo dopustiti".

Njezin poziv daje nesvakidašnji politički ton toj znanstvenoj konferenciji na kojoj sudjeluju najbolji svjetski znanstvenici, a završava se u srijedu.

SAD su od samog početka najveći ulagač u borbu protiv AIDS-a, same osiguravaju više od dvije trećine sredstava svjetskih vlada.

Lani su za programe suzbijanja te bolesti izdvojile 4,9 milijarda dolara, mnogo više od Velike Britanije (645,6 milijuna) i Francuske (242,4 milijuna).

Predsjednik Donald Trump predlaže smanjenje tog izdvajanja u proračunu za 2018. o kojemu Kongres trenutačno raspravlja. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene