Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Liječnik pri porodu novorođenčetu slomio lubanju pa pobjegao u Sarajevo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedan liječnik koji je napravio katastrofalnu pogrešku prilikom poroda koja je završila smrću tog djeteta, pobjegao je iz Velike Britanije i skriva se već četiri godine u Sarajevu.

Dr. Vladin Višnjevac vratio se u Bosnu i Hercegovinu nakon što je uhićen pod sumnjom za umorstvo, nakon smrti Hollie Dinning čija je lubanja bila smrskana njegovom lošom upotrebom pincete za pomoć pri porodu.

Pročitajte i ovo Goran Roić i Srna Bijuk Sve je oduševio Iz Klinike za dječje bolesti Zagreb oduševljeni donacijom Baby Lasagne: "Ovo je važna poruka svim mladim ljudima o empatiji i senzibilitetu" Tragedija u Šibeniku - 1 Prevezeno u Split Užas u Šibeniku: Dijete palo s četvrtog kata, u kritičnom je stanju

Ova stravična nesreća dogodila se 37-godišnjem roditelju Jamesu Dinning koji je u istom rodilištu izgubio već jedno dijete.

Rodilište i ovaj odjel u bolnici u Surreyu proglašeni su jednom od najlošijih u Velikoj Britaniji.

Višnjevac (55) je uzrokovao je teško oštećenje djevojčina mozga, zbog čega je ona i umrla 24 sata nakon poroda.

Tracey Dinning (40), pokušavala je godinama dobiti dijete i imala je čak sedam spontanih pobačaja sa svojim prvim suprugom. Sa svojim je drugim suprugom ipak uspjela zatrudnjeti i rizičnu trudnoću je čuvala.

Nakon dva dana poroda, dr. Višnjevac je porod napravio upotrebljavajući pincetu. Nakon četiri pokušaja Hollie je rođena.

Tracey Dinning rekla je kao da je liječnik izvlačio Hollie kao da je riječ o nekom mladunčadu životinje. I zato što pinceta nije bila dobro pozicionira došlo je do efekta sječenja koje je izazvalo masivne ozljede djetetove glave.

Liječnik je tada bio suspendiran.

Na saslušanju je rečeno kako je liječnik toliko snažno povlačio djevojčicu iz majke, da je čak otac trebao držati majku da i nju ne povuče s kreveta. Nesreća se dogodila krajem 2001. godine, a obdukcija je pokazala da je djevojčina lubanja slomljena.

Dva mjeseca nakon toga liječnik je uhićen pod sumnjom da je počinio ubojstvo.

Pritvoren je i ispitan nekoliko puta, ali je u prosincu 2002. godine, čas prije nego što je trebao biti optužen, pobjegao. Poslije se otkrilo da je otišao u Sarajevo, gdje se i do danas skriva. Naime, ne postoji dogovor o izručivanju osumnjičenika između Bosne i Hercegovine i Velike Britanije pa ga se ne može zakonski privesti.

- Nije bilo istrage. Nitko ne može reći ili napraviti ništa što bi ju vratilo, ali slučaj je i dalje otvoren, rekla je Tracey Dinning.

U Londonu je sada počelo probno saslušanje.

- Ovo je stravičan slučaj. Neke se smrti dogode kao splet katastrofalnih pogrešaka, ali to nije ovdje slučaj. Prije je riječ o nizu nesposobnosti. Bila je to upotreba neumjesne i stravične sile iako je dijete porođeno na zdrav način, rekao je Stephen Brassington iz liječničkog vijeća.

Dr. Vladin Višnjevac nije bio na saslušanju, a moglo bi mu biti zabranjeno prakticiranje medicine u Velikoj Britaniji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene