Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Hrvatskoj još 51 tisuća zaostala mina

Mine kao nova opasnost za migrante

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
CNN ističe da se radi o najvećoj migrantskoj krizi od Drugog svjetskog rata, a Google je objavio da će donirati prvih 5,5 milijuna američkih dolara za pomoć izbjeglicama.

Migranti koji su preživjeli teško i neizvjesno putovanje preko Sredozemnog mora kako bi se dočepali sigurnosti u nekoj od bogatijih država EU-a mogli bi se na balkanskoj ruti suočiti s novom opasnošću - minama zaostalim iz rata na području istočne Hrvatske na granici sa Srbijom, prenose u srijedu svjetski mediji upozorenje Liječnika bez granica (MSF) nakon što su zbog blokade mađarske granice migranti krenuli prema Hrvatskoj, kao alternativnim pravcem za zapadnu Europu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prva lijepa scena danas! DIRLJIV PRIZOR Slavonci pokazali kako se dočekuju izbjeglice Slika nije dostupna Na raspolaganju 71 milijun eura Europska komisija poručila Hrvatskoj: Možete tražiti pomoć!

Ministarstvo vanjskih poslova je u srijedu priopćilo da je privelo 373 stranih državljanja, među kojima 75 žena i 73 djece, koji su kod Tovarnika, u istočnoj Slavoniji, prešli srbijanski granicu, nakon čega su prebačeni u prihvatni centar nedaleko od Zagreba gdje će se zbrinuti.

UŽIVO: Izbjeglice stižu u Hrvatsku

Nova ruta preko Hrvatska nagnala je MSF da upozori na mogućnost da migranti slučajno uđu u minsko polje zaostalo iz rata, prenoseći podatak Hrvatskog centra za razminiravanje o 51.000 mina zaostalih iz rata, uključujući u pograničnom području između Srbije i Hrvatske, izvijestio je CNN. Iako su minska polja u Hrvatskoj vidljivo obilježena, Hrvoje Debac, savjetnik u Uredu za razminiranje, poručuje ljudima da se drže cesta te da ne ulaze u polja i šumovita područja.

Hrvatski policajac koji će nakon ove fotografije postati prava zvijezda

CNN ističe da se radi o najvećoj migrantskoj krizi od Drugog svjetskog rata, a Google je objavio da će donirati prvih 5,5 milijuna američkih dolara za pomoć izbjeglicama. Taj će novac biti proslijeđen udruzi Network for Good koja će sredstva, prema potrebi, proslijediti MSF-u, agenciji UN-a za izbjeglice, udruzi Save the Children i ostalim međunarodnim humanitarnim agencijama. Google je najavio i da će na svaki euro pomoći koju pojedinci uplate sam uplatiti isti iznos kako bi se dostigao cilj od deset milijuna eura.

Europska unija još uvijek nastoji pronaći rješenje za prihvat 160.000 migranata, a pojedine zemlje odlučno se protive sustavu kvota. Od početka godine u Europu je iz Sirije, Iraka, Afganistana i Eritreje ušlo oko 430.000 migranata. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene