Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Protivno zakonima

Srpska opozicija želi zabraniti aktivnosti vagnerovaca u svojoj zemlji: "Putem oglasa pozivaju građane Srbije na regrutaciju za rat u Ukrajini"

Grupa Wagner
Grupa Wagner Foto: Afp
Liga socijaldemokrata Vojvodine zatražila je u utorak od srbijanske vlade da se pod hitno zabrane sve aktivnosti ruske paravojne, terorističke skupine "Vagner", a da svi strani ili domaći državljani koji provode njene aktivnosti u Srbiji budu zakonski sankcionirani.

LSV u priopćenju navodi da Wagner sudjeluje u agresiji na Ukrajinu i po procjenama čini oko 10 posto vojnih snaga koje napadaju i uništavaju ovu nezavisnu državu, prenosi agencija Tanjug.

Također se dodaje da izvješća govore da se radi o formaciji poznatoj po brojnim brutalnostima i zločinima te da je skupina "Vagner" započela aktivnosti i u Srbiji.

"Javnost je još u prosincu saznala za prisustvo ove skupine u našoj zemlji, a prije nekoliko dana ona je putem oglasa pozvala građane Srbije na regrutaciju za rat u Ukrajini", navodi Liga socijaldemokrata Vojvodine. Povezanost Wagnera s opasnim desničarskom skupinama u Srbiji je i više nego jasna, ističe LSV navodeći da paravojno-terorističku skupinu treba protjerati iz Srbije.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin RAT U EUROPI Putin se u srijedu obraća javnosti o "specijalnoj vojnoj operaciji"? Procurilo o čemu bi moglo biti riječ, Peskov sve zanijekao

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je u ponedjeljak navečer da Rusija treba prekinuti sve napore na regrutiranju Srba za borbu u redovima njene paravojne skupine Wagner u Ukrajini, kritizirajući ruske internet stranice i grupe na društvenim mrežama zbog objavljivanja oglasa na srpskom jeziku u kojima Wagnerova skupina poziva dobrovoljce u svoje redove.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić (Foto: Arhiva/AFP) UZ RATNOG ZLOČINCA VIDEO Vučić tvrdi da je tijekom opsade Sarajeva pored Šešelja nosio kišobran, a ne pušku: "Lažu. Fotomontaža"

Vučić je ustvrdio da je takvo sudjelovanje protivno srbijanskim zakonima.

Srbijanski predsjednik nazvao je notornim lažima tvrdnje da su na barikadama na sjeveru Kosova sudjelovali pripadnici ove ruske paravojne skupine, koju vodi Evgenij Prigožin, bliski saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, ali je neizravno potvrdio da postoje aktivnosti Wagnera u Srbiji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene