Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stravične ispovijesti

'Libijci koji su me doveli u Italiju nisu ljudi. Oni govore oružjem, ne riječima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Preživjeli imigratni pričaju priče o gladi, premlaćovanjima, ubojstvima...

Nemilosrdni trgovci ljudima, piše Independent, očajnim imgrantima naplaćuju 1300 funti za prelazak Mediterana, a pritom ih razdvajaju na temelju rase. Afrikace zaključavaju ispod palube.

Pročitajte i ovo Talijanska policija Nakon napada u Rusiji I naši susjedi na oprezu: Još jedna europska zemlja podigla razinu opasnosti od terorizma Slika nije dostupna U više operacija U samo jednoj noći kod Lampeduse spašeno čak 700 izbjeglica

U posljednjih tjedan dana više od 1700 ljudi poginulo je na opasnim putovanjima, a oni koji su preživjeli ispričali su o nezamislivim strahotama koje se događaju na brodovima. Tu su priče o gladi, premlaćivanjima, ali i ubojstvima.

Tinjedžeri u talijanskoj luci Lampedusa ispričali su članovima udruge 'Spasite djecu' kako se imigrante iz zemalja subsaharske Afrike često drži ispod palube, bez vode i sunčeve svjetlosti. Tinježder iz Somalije želio je da ga se zove Alli po njegovo prijatelju koji je gurnut u more zajedno s drugim putnicima.

'Kapetan nas je ostavio na brodu. On je otišao, a nas je ostavio same'

'Libijci koji su me doveli u Italiju nisu ljudi. Oni govore oružjem, ne riječima. Osam Nigerijaca gurnuli su u more', rekao je i dodao da su se svi utopili. On je preživio putovanje. Bio je naguran ispod palube, bez prozora.

'Nisu nam davali vodu jer bi inače morali ići na zahod', ispričao je. Na brodu, kaže, zahoda nema. Bolesne ili one koji su pokušavali doći do više razine do zraka trgovci bi upucali.

17-godišnji Ibrahim iz Somalije također je bio prisiljen biti ispod palube.

'Na mom brodu je bilo oko 150 ljudi. Somalijci su bili na najdonjoj razini, a druge nacionalnosti mogle su na više razine', ispričao je. Za putovanje je platio 1300 funti.

Afrikanci na dnu

Yusuf (17), Palestinac koji je u Italiju stigao u veljači, nakon bijega iz Gaze, kaže da je bio na gornjoj razini s drugim ljudima s Bliskog istoka.

'Na brodu je bilo oko 250 ljudi. Imao je dvije razine, a neki Afrikanci stavljeni su na dno', rekao je.

Objasnio je kako su krijumčari imali oružje, a onima koji su pričali prijetili su da će ih baciti u more ili upucati. 'Uvijek su nam prijetili oružjem', dodao je.

Glasnogovornica udruge Spasite djecu rekla je da imigranri imaju slične priče o razdvajanju po rasama. Oni svjetlije boje kože imali su neznatno bolji tretman.

'Vrata Europe': Ovo su ključni pravci kojima krijumčari prevoze imigrante

Rekla je da su prema pričama migranti iz afričkih zemalja često bili tretirani gore od onih s Bliskog istoka ili iz Azije.

Jedan od mogućih razloga je činjenica da afrički migranti nisu u mogućnosti platiti koliko i drugi, posebno oni iz zemalja kao što su Eritreja i Somalija. Još jedan razlog je rasizam dijela krijumčara.

U srpnju prošle godine trgovci su masakrirali oko 100 migranata nakon što su pokušali pobjeći iz zaključane prostorije kojom su se širile pare iz brodskog motora. Ubijali su ih noževima i bacali u more. Preživjeli su bili uglavnom Sirijci, dok su smrtno stradali bili Afrikanci.

UN poručio Europskoj uniji: 'U fokus summita o migrantima stavi pitanje azila'

Pet muškaraca uhićenih zbog ubojstava bili su iz Saudijske Arabije, Sirije i Maroka.

Mnogi od 900 imigranata koji su se utopili u nedjelju također su bili zaključani ispod palube.

32-godišnji muškarac iz Bangladeša rekao je da je preživio samo zato što je bio na višoj razini,

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene