Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ubijen dužnosnik izbornog povjerenstva

Izbori u Libiji u znaku nasilja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Libijsko izborno povjerenstvo objavilo je u subotu da stotinjak od ukupno 1.554 biračka mjesta nije otvorilo svoja vrata zbog sabotaža, a gasovanje je obilježilo nasilje.

‘Otvoreno je 94 posto biračkih mjesta’, rekao je predsjednik izbornog povjerenstva Nuri al-Abar, dodajući da je glasovanje počelo na 1.453 od ukupno 1.554 biračka mjesta. ‘Neka se biračka mjesta nisu otvorila zbog toga što se, iz sigurnosnih razloga, izborni materijal nije mogao dopremiti na neka područja’, kazao je na tiskovnoj konferenciji, dodajući da se poduzimaju koraci kako bi se teškoće uklonile.

Abar koji je dao izjavu pet sati nakon početka glasovanja, nije isključio mogućnost da će se na biračkim mjestima gdje se glasovanje ometalo, radno vrijeme produljiti. Glasovanje je napose bilo narušeno na istoku, gdje su pristaše autonomije tog dijela zemlje tražili ravnomjerniju raspodjelu mjesta u skupštini po regijama.

Pročitajte i ovo Libija, satelitske snimke - 4 objavljene satelitske snimke Vodena apokalipsa u Libiji: Broj mrtvih raste, na ulicama leže tijela umotana u deke Poplave u Libiji - 1 I vi možete pomoći UNICEF Hrvatska pokrenuo humanitarni apel zbog katastrofalnih poplava u Libiji

>> Izručen bivši libijski premijer

Abar je usto rekao kako je zadovoljan ‘iznimno dobrim’ odazivom tijekom jutra i da očekuje bolji izlazak tijekom poslijepodneva, kada popusti vrućina. ‘Libijci su se odazvali na izbore’, rekao je. Stanovnici Libije počeli su u subotu ujutro glasovati na povijesnim izborima za narodnu skupštinu, prvim slobodnim izborima nakon više desetljeća diktature Moamera Gadafija.

Osam mjeseci nakon pada Gadafijeva režima, približno 2,7 milijuna Libijaca pozvano je da odabere ‘opći narodni kongres’ s 200 članova. Narodna skupština trebala bi izabrati premijera i vladu, te pripremiti zemlju za prve pune demokratske izbore po novom ustavu sljedeće godine.

Glasovanje obilježava nasilje

Očekuje se da će islamisti dobiti većinu u narodnom kongresu koji će imenovati premijera i vladu te pripremiti izbore po novom ustavu sljedeće godine.

Glasovanje obilježava nasilje. Posebno na istoku zemlje gdje vlada nezadovoljstvo dobivenim brojem mjesta u parlamentu. Napadnuto je nekoliko biračkih mjesta, a jedan je dužnosnik izbornog povjerenstva ubijen kada je otvorena vatra na helikopter koji je prevozio izborni materijal. (Hina/ I.D:)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene