Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upozorenje bivšeg dužnosnika UN-a

'Libija ima dovoljno nuklearnog materijala da napravi 'prljavu bombu''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Centar za istraživanja u blizini Tripolija raspolaže zalihama nuklearnog materijala od kojeg bi se mogla napraviti 'prljava bomba', upozorio je bivši dužnosnik UN-a.

U nastojanju da obnovi veze sa Zapadom libijski vođa Moamer Gadafi 2003. godine odustao je od nabave nuklearnog, kemijskog i biološkog oružja što je pomoglo okončanju dugotrajne izolacije zemlje no u Tadžuri nedaleko glavnog grada Tripolija uskladišten je nuklearni materijal uključujući radioizotope, radioaktivni otpad i gorivo s osiromašenim uranom.

Nekadašnji dužnosnik UN-ove agencije za atomsku energiju IAEA Olli Heinonen podsjeća da je u Iraku, nakon zbacivanja Sadama Huseina s vlasti 2003. godine, počela pljačka koja nije zaobišla ni istraživački centar za nuklearnu tehnologiju nedaleko Bagdada a da su sada pljačke započele i u Libiji.

'U Iraku najvjerojatnije zbog puke sreće priča nije završila nuklearnom katastrofom', rekao je upozoravajući da je stanje u Tadžuri sada nejasno i da bi se preostali materijal, ukoliko završi u pogrešnim rukama, mogao iskoristiti kao sastojak za prljavu bombu koja kombinira klasični ekslpoziv s radioktivnim materijalom. (Hina)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ne zna se gdje je Gadafijev sin Saif bježi prema Nigeru? Slika nije dostupna Presudio mu metak u želudac Pogledajte gdje se skrivao Gadafi neposredno prije smrti

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene