Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napadi militanata

Libija: Gori sedam naftnih spremnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Požar je zahvatio sedam naftnih spremnika u libijskim lukama Ras Lanufu i Es Sideru nakon ovotjednih napada militanata Islamske države, izjavio je u četvrtak glasnogovornik snaga za zaštitu naftnih postrojenja (PFG).

U libanonskom Es Sideru gori pet spremnika, a u Ras Lanufu dva. Dva spremnika pogođena su u ovotjednom granatiranju i otad se požar širi. Ali al-Hasi navodi da PFG i dalje kontrolira to područje te da u četvrtak nije bilo sukoba.

Pročitajte i ovo Rusiji je teško povjerovati da je Islamska država odgovorna za teroristički napad Napad u Moskvi Rusiji je teško povjerovati u krivnju Islamske države: "Zapad se požurio pripisati im odgovornost" Vladimir Putin Jedanaestero pritvorenih "Jeste li sigurni?" Rusija ne vjeruje da je za pokolj u Moskvi odgovorna Islamska država, prstom upiru na drugu stranu

Naftni terminali Es Sider i Ras Lanuf zatvoreni su od prosinca 2014. Nalaze se između grada Sirtea, koji je pod kontrolom Islamske države, i istočnog grada Bengazija.

Jedan dužnosnik je izjavio da je u svakom od spremnika do 460.000 barela nafte.

U međuvremenu je porastao broj žrtava eksplozije kamiona bombe koja se dogodila u četvrtak ispred policijskog kampa za obuku u gradu Zlitenu istočno od Tripolija. Prema posljednjim podacima, ubijeno je najmanje 65 ljudi, izjavili su lokalni dužnosnici i bolnički izvori.

Kamion pun eksploziva zaletio se u ulazna vrata kampa. Zasad nitko nije preuzeo odgovornost za taj napad, ali se vjeruje da se radi o Islamskoj državi.

Libija je podijeljena između političkih frakcija i naoružanih skupina koje se međusobno bore za vlasti naftno bogatstvo zemlje, pet godina nakon što je s vlasti svrgnut bivši libijski čelnik Moamer el Gadafi.

Proizvodnja nafte pala je u ovoj članici OPEC-a na manje od četvrtine u odnosu na 2011., kada je zemlja proizvodila 1,6 milijuna barela nafte dnevno. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene