Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

VIDEO Snimka koja otkriva kako je atentator napao Fica: Otkriveno što je izgovorio prije nego što je zapucao

Ubili ga pobunjenici

Libija godinu dana poslije: Prva obljetnica smrti Moamera Gadafija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedan od događaja koji je obilježio 2011. godinu jest ubojstvo Moamera Gadafija, ubijenog prije točno godinu dana.

Danas se navršava godina dana od smrti libijskog vođe Moamera Gadafija. Gadafi je sam prije smrti, mjesecima se skrivajući od pobunjenika, poručivao da se nikada neće predati te da će radije umrijeti kao mučenik.

Pročitajte i ovo Policija traga za Mohamedom Amrom zvanim Muha Sačekuša na autocesti VIDEO Velika policijska potjera nakon ubojstva zatvorskih čuvara: Otkriveno tko je Muha za kojim traga cijela Francuska Malinda Hoagland Uhićeni otac i maćeha Malinda je bila vezana u podrumu i zlostavljana do smrti: Jedan jezivi detalj otkrio je mučnu istinu

Gadafi je 20. listopada 2011. godine s nekoliko desetaka tjelohranitelja, u pratnji 60 vozila, iz rodnog grada Sirta krenuo prema zapadu. Nisu daleko stigli. Francuski su avioni počeli gađati Gadafija i pratnju već od ranog jutra. Potom su ga oteli libijski pobunjenici, koji su ga teško ranjenog vukli po cesti. Svjedoci su kazali kako su ga žestoko tukli nakon što su ga uhvatili i potom ubili. Pobunjenici mu nisu sudili, nego su uzeli pravdu u svoje ruke. Umro je nakon teške torture, koju su pobunjenici i kamerama zabilježili.

Pokopan je na tajnoj lokaciji, pred četiri svjedoka koja su prisegnula da nikad neće odati mjesto na kojem počiva čovjek koji je četiri desetljeća vladao Libijom.

>> Novi dokazi: Gadafi ubijen NAKON zatočenja, umro u teškim mukama

Nakon smrti Moamera Gadafija u Libiji i dalje vlada stanje nesigurnosti. Jedinu vlast koju libijski pobunjenici priznaju jest Mustafa Mohamed Abud al-Dželail, a premijer prijelazne savjetodavne vlasti je Mahmud Džebril.

Politička, ali i opća sigurnost u Libiji kulminirala je u rujnu napadom na američko veleposlanstvo u Benghaziju u kojemu je ubijen američki veleposlanik J. Christopher Stevens.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene