Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Libanon radi pritisak

Ostavka iz vedra neba i duboka kriza: "Saudijska Arabija u pritvoru drži našeg premijera!"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Libanon vjeruje da Rijad u pritvoru drži libanonskog premijera Saada al-Haririja, koji je u subotu dok se nalazio u Saudijskoj Arabiji podnio ostavku, i Bejrut planira u suradnji s drugim državama osigurati da se on vrati u domovinu, rekao je u četvrtak visoki dužnosnik libanonske vlade.

Drugi izvor, visoki političar blizak Haririju, rekao je da mu je Saudijska Arabija naredila da podnese ostavku i da ga je stavila u kućni pritvor.

Pročitajte i ovo Ilustracija novinara u ratom pogođenom području Analizirana audio snimka Izraelski tenk napao novinare u Libanonu: Izvješće otkriva šokantne detalje napad Izraela na Libanon krvavi sukob Izrael žestoko napao Libanon, ubijena žena i njezino dvoje djece, Hezbolah poručio: "Ovo neće proći bez odgovora"

Treći izvor upućen u situaciju rekao je da mu Saudijska Arabija kontrolira i ograničava kretanje.

Haririjeva ostavka, objavljena na televiziji iz Saudijske Arabije, gurnula je Libanon u duboku političku krizu i vratila ga u prvi plan regionalne borbe za prevlast između Saudijske Arabije i Irana.

Saudijska Arabija i članovi Haririjeva Pokreta budućnosti zanijekali su da je on kućnom pritvoru. No on sam to još nije službeno učinio.

Početkom ovog tjedna na jedan je dan boravio u posjetu Ujedinjenim Arapskim Emiratima, nakon čega se vratio u Arabiju.

Haririjev ured objavio je da je u četvrtak primio francuskog veleposlanika u Saudijskoj Arabiji. U srijedu se sastao s voditeljem misije EU-a u Arabiji, a u utorak s britanskim veleposlanikom i američkim otpravnikom poslova.

Saudijska Arabija tvrdi da je Hezbollah, koji je dio Haririjeve koalicijske vlade, "oteo" libanonski politički sustav.

Hariri je podnoseći ostavku napao Iran i Hezbollah optuživši ih da siju razdor u arapskom svijetu i kazao da se boji da ga ne ubiju. Njegov otac, također bivši premijer, ubijen je u bombaškom napadu 2005.

"Libanon će zatražiti strane i arapske države da izvrše pritisak na Saudijsku Arabiju da oslobodi premijera Saada al-Haririja", rekao je visoki vladin dužnosnik, koji je želio ostati neimenovan, dodajući da je njegovo zadržavanje u Rijadu "napad na libanonski suverenitet" jer je on još uvijek libanonski premijer.

Libanonski predsjednik Michel Aoun, blizak Hezbollahu, želi da se Hariri vrati u Libanon i objasni razloge za ostavku prije nego što odluči hoće li ju prihvatiti.

Ostavka libanonskog premijera, koji je bogat poslovni čovjek i ima velike investicije u Saudijskoj Arabiji, poklopila se s valom uhićenja saudijskih prinčeva i poslovnih ljudi optuženih za korupciju, čime je saudijski prijestolonasljednik Mohamed bin Salman učvrstio vlast. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene