Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pilot okrenuo zrakoplov

MISTERIJ Što se dogodilo na letu AA109 iz Londona za Los Angeles?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zrakoplov koji je u srijedu iz Londona poletio za Los Angeles iznenada se okrenuo i krenuo nazad prema Londonu.

Putnici i posada padali su po zrakoplovu, a prije nego su bolničari ušli u zrakoplov testiran je zrak u kabini i sva prtljaga je odnesena na analizu. Zbunjenim i prestrašenim putnicima nitko ništa nije rekao.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sve se istražuje Što se događa? Još jedan Boeing prisilno sletio: U nekoliko dana zaredali su se brojni problemi Zrakoplovu Boeing 777 otpao kotač Boeing 777 VIDEO Drama na letu: Zrakoplovu otpala guma i pala na parking, uništeno nekoliko automobila

Istražitelji još pokušavaju otkriti što se točno dogodilo. Naime, jedna je stjuardesa kolabirala, a nakon toga se još nekoliko osoba na tom transatlanskom letu razboljelo. 

Uspaničeni putnici ispričali su kako je u jednom trenutku netko preko razglasa zamolio da se javi ako ima neki liječnik u zrakoplovu, a ubrzo im je kapetan priopćio kako imaju 'hitan medicinski slučaj' i vratio se u London.

Kada su sletjeli na Heatrow na pisti je već bila gužva - vozila Hitne pomoći svugdje. Putnicima je rečeno da ostanu na svojim sjedalima. Nije im bilo dopušteno iskrcati se, niti je bolničarima bilo dozvoljeno ući u zrakoplov sve dok nije napravljeno testiranje kabinskog zraka. American Airlines i Uprava zračne luke svu je prtljagu odnijela na analizu, no putnicima nitko nije rekao razlog. 

25-godišnji Kris Evans, također jedan od putnika, opisao je događaj kao 'ludnicu'. 'Nismo znali što se događa. Isprva smo mislili kako nešto nije u redu s klimatizacijskim uređajima. Taman smo letjeli iznad Islanda kada je jedna stjuardesa pala u nesvijest, a momak pored mene je izgledao pomalo 'sumnjiv'. Potom je još nekoliko putnika i članova posade reklo kako se ne osjećaju dobro te kako im se čini da će pasti u nesvijest. Tada je kapetan rekao da se vraćamo nazad. Rekao je kako ne želi riskirati i nastaviti put, a nema posade koja će mu u tome pomoći'. Vjeruje se kako je čak 6 članova posade i dvoje putnika malaksalo tijekom leta. U American Airwaysu su za sada odbili spekulirati što je uzrok tome da se ljudi nisu osjećali dobro. Rekli su tek kako su 'bolničari pregledali putnike i posadu' te da nitko nije zatražio daljnju liječničku pomoć.

Zrakoplovni stručnjak i pilot Bruce Rodger izjavio je za Daily Mail da je kapetan napravio ispravnu stvar kada je okrenuo zrakoplov i vratio ga u London. 'Svaki put kada se pojavi neki zdravstveni problem, posebice kada se radi o 5 ili 6 osoba, kapetan će najvjerojatnije okrenuti zrakoplov i sletjeti u najbližu zračnu luku'. 

Rodger, koji ima preko 20 godina letačkog iskustva, posebice na različitim tipovima Boeing 700 - modela, pojasnio je kako je let AA109 bio u ranoj fazi pa trovanje hranom vjerojatno nije uzrok. Vjerojatnije je, dodao je, kako se ovdje radilo o kvaliteti kabinskog zraka. 'Čini se kako zrak nije bio dobar. Možda mu je kakvoća na neki način bila ugrožena. Na tom tipu zrakoplova zrak je uvijek potpuno čist u putničkoj kabini i oni uvijek dobivaju čist, kvalitetan zrak'.

Zrakoplovna tvrtka je izvijestila kako je putnicima vraćena prtljaga, no glasnogovornik nije želio reći kakve su pretrage radili niti jesnu li što pronašli. 'American Airlines i Uprava Heatrowa su pregledali torbe i teret', kazao je glasnogovornik te dodao kako tim za održavanje zrakoplova sada 'temeljito pregledava zrakoplov'.

Jedan od putnika u zrakoplovu, 41-godišnji Alan Gray, rekao je kako im nisu dali nikakvo objašnjenje zašto im je oduzeta prtljaga. 'Nisu nam je željeli dati. Ali s obzirom da su je pregledali čini se kako bi tu moglo biti nešto više. Kada smo sletjeli već su nas čekali policija, vatrogasci i Hitna pomoć. Otpratili su nas od piste do terminala i onda su nas tamo držali 45 minuta. Samo jedna osoba je u tom periodu ušla u zrakoplov i on je provjeravao zrak. Tada su bolničarima dozvolili ulazak u zrakoplov da pomognu bolesnima a nas su pustili van'.

Nakon što su sletjeli specijalan tim londonskih vatrogasaca testirao je zrak u kabini. 'Sve je provjereno, no nisu pronađene nikakve substance koje bi mogle biti uzrok problema', kazala je glasnogovornica vatrogasaca.

Daljnjom istragom došli su do zaključka kako je moguće da su članovi posade i putnici 'pretrpjeli gubitak ravnoteže', no to nije službeno potvrđeno. 

Do gubitka ravnoteže tijekom leta se javlja kada se tlak zraka u srednjem uhu mijenja zbog promjena u nadmorskoj visini ili neravnoteža u tlaku zraka u kabini. American Airlines se ispričao putnicima zbog neugodnosti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene