Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rusi vole Lenjina

Lenjin i dalje prisutan u Rusiji, 25 godina nakon pada komunizma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Približno 25 godina nakon pada SSSR-a i komunističkog režima, Vladimir Iljič Uljanov Lenjin, preminuo 21. siječnja 1924., ostaje vrlo prisutan u Rusiji gdje tisuće ulica i spomenika slave uspomenu na vođu Oktobarske revolucije i utemeljitelja sovjetske države.

Ako želite doći od parka 50. obljetnica Oktobarske revolucije do Oktobarskog trga u Moskvi gdje se nalazi golemi kip Lenjina, krenite Ulicom Krupskaja (Lenjinova supruga) ili Ulicom Marija Uljanova (Lenjinova majka), potom Lenjinovom avenijom koja presijeca Ulicu Dmitrija Uljanova (Lenjinov brat).

Pročitajte i ovo Aleksej Navaljni Forenzičko izvješće Procurili strašni detalji o smrti Alekseja Navaljnog: Četiri sata bio je čvrsto vezan za ruke i noge Prisega vjernosti Rusiji - 5 smrt šefa Wagnera Lukašenko upozorio Prigožina, ovaj nije odustao: "Želim umrijeti kao heroj"

"U ovoj zgradi Vladimir Iljič Lenjin sudjelovao je 19. srpnja 1918. na sastanku ćelija stranke u tvornicama četvrti Zamoskvorečje", piše na ploči u središtu glavnog grada. Malo dalje druga ploča podsjeća da se "Vladimir Iljič Lenjin obratio s tog balkona odredima komunističkih radnika u područjima Jaroslavlja i Vladimira krećući na frontu".

Na ulazu u svaku stanicu podzemne željeznice piše "Metro Lenjin". Službeno ime mreže isto je kao u sovjetsko doba.

Nakon pada SSSR-a i komunizma prvi ruski predsjednik Boris Jeljcin nije dirao u Lenjina, iako osporavana kao osnivača sovjetskog represivnog i totalitarnog sustava. Njegov nasljednik u Kremlju Vladimir Putin pod, čijim vodstvom uočavamo rehabilitaciju sovjetske povijesti, slijedio je Jeljcinov primjer.

Žele Lenjina

"Ljudi su se na to navikli te je ideološki aspekt povezan s Lenjinovim imenom nestao. No, to prisustvo ima utjecaj na stanovništvo i pripada kolektivnoj podsvijesti. Na Lenjina se gleda kao na povijesnu ličnost, pozitivnu ličnost naše prošlosti", ocjenjuje direktor moskovskog Centra za sociološka istraživanja Levada, Lev Gudkov.

Po ispitivanju koje je 2014. proveo službeni centar za istraživanja VTSIOM, oko 63 posto stanovništva izjasnilo se sklono zadržavanju spomenika u slavu Lenjina, nasuprot 19 posto njih koji žele da nestanu.

Balzamirano tijelo Lenjina leži u mauzoleju na Crvenom trgu, ispred zidina Kremlja, najsimboličnijeg mjesta u zemlji, nekoliko metara od Staljinove grobnice.

Redovito se postavlja pitanje treba li ukloniti Lenjinovo tijelo iz mauzoleja i pokopati ga. Ruske vlasti dosad se izbjegavale donijeti odluku. Upitan na tu temu 2010., Putin je oprezno izjavio: "Sve u svoje vrijeme. Kad dođe trenutak, ruski narod odlučit će što treba učiniti.

Tema je tim aktualnija što će Rusija iduće godine obilježiti stotu obljetnicu Oktobarske revolucije. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene