Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Ovo nije vježba"

18 minuta totalne panike na Havajima zbog poruke: "Prijeti balistički projektil, odmah potražite sklonište"

Sjevernokorejski projektil (Foto: AFP)
Sjevernokorejski projektil (Foto: AFP) Foto: Afp
Lažno upozorenje o napadu balističkim projektilima na Havajima je izazvalo paniku .

Stanovnici Havaja koji posjeduju mobitele dobili su poruku u kojoj je pisalo: "Havajima prijeti balistički projektil. Odmah potražite sklonište. Ovo nije vježba." Havajsko rukovodstvo za hitne slučajeve kasnije je potvrdilo da nikakva prijetnja nije postojala.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nove provokacije Sjeverna Koreja ispalila dva balistička projektila Ilustracija Kažu da je vojna vježba Projektili su ispaljeni, u Južnu Koreju treba stići američki nosač zrakoplova

Sjevernokorejski projektil (Foto: AFP) Lažna uzbuna na Havajima (Foto: AFP) Foto: Afp

Sustav upozoravanja, izvještava BBC, postoji zbog relativno male udaljenosti između Havaja i sjevernokorejskih projektila. Ta je američka savezna država u prosincu prvi puta od kraja hladnog rata testirala svoje sirene za upozoravanje na nuklearni rat.

Još uvijek nije jasno kako je došlo do pogreške. Rečeno je da su službenici zabunom poslali poruku te da su ju putem e-maila ispravili 18 minuta kasnije. Poruke o počinjenoj pogrešci na mobitele su poslane 38 minuta nakon prvotnog upozorenja.

Havajsko rukovodstvo za hitne slučajeve na svojem je Twitter profilu objavilo da ne postoji opasnost od projektila.

Novinska agencija Associated Press objavila je upozorenje uzrokovalo "potpunu paniku". Televizijski kanal CNBC izvijestio je da je upozorenje "primatelje poruka stavilo u stanje bjesnila, te da su mnogi potrčali prema skloništima".

Ovo upozorenje je poslano u vremenu visokih tenzija između SAD-a i Sjeverne Koreje, izazvanih sjevernokorejskih balističkim i nuklearnim programima. Sjeverna Koreja je prošlog rujna izvela svoj šesti nuklearni test.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene