Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suradnja s Iranom

Lavrov: "Rusija želi spriječiti prelazak džihadista ISIS-a u Siriju"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da Rusija želi surađivati s Irakom kako bi spriječila džihadiste skupine Islamske države (IS) da iz Mosula prijeđu u Siriju.

"Zainteresirani smo za suradnju i donošenje mjera s našim iračkim kolegama kako bismo spriječili povlačenje terorista iz Mosula u Siriju skupa s oružjem", rekao je Lavrov na tiskovnoj konferenciji, nakon susreta s iranskim kolegom Mohamadom Džavadom Zarifom i sirijskim Validom Mualemom.

Pročitajte i ovo Eksplozija na tržnici u Siriji napad u Siriji VIDEO Užas na tržnici! Eksplozija tijekom najveće noćne kupovine, puno je mrtvih i ranjenih Slika nije dostupna Potvrdila Bijela kuća Cure detalji akcije u Siriji: Mrtav vođa Islamske države, aktivirao bombu kojom je ubio sebe i članove svoje obitelji

Za Rusiju je "važno" spriječiti takvo povlačenje koje će "nedvojbeno znatno pogoršati stanje u Siriji", istaknuo je.

Zadnje džihadističko uporište

Ruski ministar vanjskih poslova dodao je da će Moskva razgovarati o tom pitanju s Washingtonom i s drugim članovima međunarodne koalicije koja pomaže iračkim snagama u ofenzivi na Mosul, drugi po veličini irački grad i zadnje džihadističko uporište u zemlji.

Ofenziva započeta 17. listopada napreduje razmjerno brzo, rekli su vojni dužnosnici, ali se veći otpor očekuje kada iračke snage budu htjele ući u grad u kojemu je IS u lipnju 2014. proglasio svoj "kalifat".

Ruska vojska je prošlog tjedna izrazila zabrinutost zbog te ofenzive, istaknuvši da ona ne smije omogućiti "prelazak terorista" IS-a iz Iraka u Siriju.

"Teroriste ne treba protjerivati iz jednog mjesta u drugo, nego ih treba uništiti na licu mjesta", rekao je tada načelnik ruskog vojnog stožera, general Velerij Gerasimov.

Rusija od 30. rujna 2015. intervenira iz zraka na sirijski teritorij kako bi pomogla svom savezniku, predsjedniku Bašaru al Asadu, tvrdeći da izvodi zračne udare samo na "terorističke ciljeve", to jest na ciljeve IS-a. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene