Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Lavrov osudio američku nepopustljivost oko obrambenog štita

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u utorak je izjavio kako je SAD nepopustljiv i nesklon suradnji u pitanju izgradnje proturaketnog obrambenog štita u Europi.

Prošlotjedni američki prijedlog za zajedničku analizu raketne
prijetnje koju predstavlja Iran bio je "značajan korak unazad u odnosu na prijašnje američke pregovore", izjavio je Lavrov za rusku televiziju nakon sastanka s američkom državnom tajnicom Condoleezzom Rice u Washingtonu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Proturaketni štit: Moskva namjerava postići sporazum s SAD-om Slika nije dostupna Rusija: 'Ne želimo sudjelovati u izgradnji proturaketnog štita'

Lavrov je rekao kako nije ostvaren nikakav napredak u razgovorima ministara obrane i vanjskih poslova dviju zemalja, koji su se na temu spornih američkih planova o izgradnji sustava proturaketne obrane u Poljskoj i Češkoj prvi put sastali u listopadu u Moskvi.

Rusija je predložila alternativnu mogućnost u Azerbajdžanu, pozvavši na međunarodnu suradnju u izgradnji radarskog postrojenja za presretanje projektila, ali je Lavrov rekao kako su Amerikanci nepopustljivi i odbijaju rusku ponudu pomoći.

"Ako suradnja znači jednostrane planove o izgradnji proturaketnih postrojenja u istočnoj Europi, a mi smo pozvani samo asistirati u tim planovima i dostaviti informacije koje posjedujemo, onda se to ne slaže s onim kako mi zamišljamo suradnju", rekao je Lavrov.

"Neće nikad pristati na to, ako Washington nastavi razmišljati na način - 'što je moje je samo moje, a što je tvoje, to je također moje", rekao je ruski analitičar Sergej Markov sklon Kremlju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene