Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kritika saveznika

Lavrov al-Asadu: Želimo kraj nasilja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sergej Lavrov, šef diplomacije Rusije, rijetke saveznice režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada kojega Arapi i Zapad osuđuju zbog nasilja nad oporbom, je al-Asadu poručio da Moskva želi kraj nasilja te je otkrio da će Damask uskoro objaviti datum održavanja referenduma o novome ustavu.

Dolazak ruskog ministra u Damask Asadove su pristaše pozdravili transparentima zahvale Rusiji jer je s Kinom uložila veto i spriječila donošenje oštre rezolucije UN-a kojom Zapad i arapske zemlje pozivaju na prestanak nasilja, a al-Asada da se povuče s vlasti.

No ministar zemlje koja je najveći dobavljač oružja Siriji, podsjetio je al-Asada na odgovornost.

‘Svaki lider svake zemlje mora biti svjestan da snosi odgovornost. Vi ste svjesni vaše. U našem je interesu da arapski narodi žive u miru i slozi’, rekao je Lavrov, a prenio Reuters.

Al-Asad će se ‘idućih dana sastati s povjerenstvom zaduženim za izradu novog ustava’ koje je posao završilo i ‘sada će objaviti datum održavanja referenduma o tom važnom dokumentu’, najavio je Lavrov.

Nakon veta u subotu ruski šef diplomacije i voditelj obavještajne službe Mihail Fradkov stigli su u Damask kako bi ‘brzo stabilizirali stanje’ u zemlji gdje je nasilje svakodnevno, a eskaliralo je s više od 300 mrtvih tijekom vikenda u Homsu, prenose agencije.

Samo u utorak 19 je osoba ubijeno i najmanje 40 ranjeno, objavili su aktivisti za ljudska prava koji izvješćuju o civilnim žrtvama jer u Siriji neovisni mediji nemaju pristup.

Sirijski režim uporno tvrdi da su za nasilje odgovorne ‘terorističke skupine’, a ne vladine snage.

Dok arapske i zapadne zemlje povlače svoje veleposlanike i diplomate iz Sirije, Rusija nastoji očuvati svoje dugogodišnje političke i vojne veze sa Sirijom, koja je njezino rijetko uporište na Bliskom istoku. Čini to oprezno između podrške al-Asadu i težnje da se on povuče i smanji nasilje.

Analitičari drže da Rusija možda kupuje vrijeme kako bi al-Asada nagovorila na ustupke.

Sada kad je Rusija uložila veto, Lavrov Asadu želi poručiti sljedeće ‘Moskva je učinila sve što je mogla no ako izostane vidljiva promjena u Siriji tada (tebe al-Asade) unatoč ruskoj poziciji čekaju vanjske vojne mjere’, napisao je Fjodor Lukjanov, urednik lista Rusija u globalnim pitanjima.

Rusija je veto opravdala tvrdnjom da je rezolucija jednostrana i podržava samo oporbu, a sirijska oporba je odbacila ruski poziv na razgovore s predstavnicima sirijske vlade u Moskvi. Oporba tvrdi da je al-Asad od ožujka kada su počeli prosvjedi, obećavao reforme no diskreditirao je sam sebe ne provodeći reforme, već represiju u kojoj je prema UN-ovim podacima ubijeno 6.000 ljudi. (Hina)

Pročitajte i ovo Ilustracija Većinom civili Užas na Bliskom istoku: Izrael napao Siriju, najmanje 38 poginulih Ruski sustav S-300 (Foto: Arhiva/AFP) U roku od dva tjedna Sirija će od Rusije dobiti moderan sustav protuzračne obrane

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene