Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Lavrov: 'Abhazija i Osetija trebaju biti uključene u raspravu na sastanku u Ženevi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnici dviju gruzijskih separatističkih republika, čiju je neovisnost priznala Moskva, trebali bi se potpuno uključiti u međunarodne pregovore o ovome pitanju koji 15. listopada počinju u Ženevi, izvijestio je u utorak šef ruske diplomacije, Sergej Lavrov.

"Popis sudionika u ovome sastanku još nije definiran mirovnim planom, no jasno smo pokazali da bi predstavnici Abhazije i Južne Osetije trebali biti punopravni sudionici u raspravama", rekao je Lavrov.

Pročitajte i ovo Sabornica - 1 pljušte uvrede Burna rasprava u Saboru o povjerenju Grliću Radmanu: "I jedna i druga strana složile su se da je ovo postao pravi cirkus" Slika nije dostupna EU raspravlja o osudi priznavanja J. Osetije i Abzahije

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, čija zemlja trenutačno predsjedava EU-om, u ponedjeljak su postigli dogovor u pogledu održavanja međunarodnih pregovora o "sigurnosti i stabilnosti", na dvama secesionističkim teritorijima od 15. listopada u Ženevi, u sklopu mirovnog plana za Gruziju o čemu se raspravljalo u kolovozu.

Između Moskve i Zapada i dalje postoje nesuglasice o statusu Abhazije i Južne Osetije. Samo su ih Moskva i Nikaragva priznale nakon rusko-gruzijskog sukoba i prodora ruskih vojnih snaga na ta dva teritorija 8. kolovoza. 

Saakašvili tvrdi da ima dokaze da je Rusija počela rat s Gruzijom

Gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili rekao je da je Europskoj uniji predao "čvrste dokaze" da njegova zemlja nije počela sukob na južnome Kavkazu, objavili su u utorak gruzijski mediji.

Saakašvili ima dokaze da je Gruzija reagirala na veliku rusku invaziju, što je rekao u ponedjeljak navečer nakon sastanka s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem u Tbilisiju.

"Možemo to dokazati", prenijeli su mediji njegove riječi. "Imamo veoma čvrst dokaz".

Francuski predsjednik, čija zemlja trenutačno predsjeda Europskom unijom, posjetio je Gruziju zajedno s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom i visokim predstavnikom EU-a za vanjsku politiku Javierom Solanom, i ondje razgovara o planu povlačenja ruskih snaga s gruzijskog teritorija. Taj je plan Moskva prihvatila u ponedjeljak.

"Rusi su to počeli", rekao je Saakašvili. "Oni su izveli klasičnu invaziju poput invazija iz 19. i 20. stoljeća, a nažalost, nova se dogodila u 21. stoljeću".

Nije detaljno objasnio o kakvim dokazima govori.

I Rusija i Gruzija tvrde da je ona druga odgovorna za izbijanje nasilja početkom kolovoza.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene