Obavijesti Video Pretražite Navigacija
LAVINA ZATRPALA HOTEL

PRVE SNIMKE UŽASA U ITALIJI Spasioci izvukli tijela troje stradalih, sve manje nade da ima preživjelih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hotel se našao na izravnom udaru lavine, do te mjere da je cijela zgrada pomaknuta za 10 metara. Popodne su se na mjesto nesreće uspjeli probiti i potražni psi, ali još nisu otkrili preživjele. Dosad su izvučena tijela troje stradalih.

Hotel u središnjoj Italiji, kod Abruzza, zatrpan je snijegom nakon što se jučer pokrenula lavina, najvjerojatnije uzrokovana nizom snažnih potresa koji su u srijedu pogodili tu zemlju.

Pročitajte i ovo Ilustracija VELIKA AKCIJA SPAŠAVANJA Drama u Austriji: Lavina zatrpala ljude, najmanje dvoje poginulih, helikopteri nadlijeću područje Ivana Brkić Tomljenović (Foto: Dnevnik.hr) lavine u Alpama odnijele 7 života Novinarka Nove TV iz snijegom blokiranog Obertauerna: "Apsolutno niti jedna cesta nije prohodna"

Po zadnjim informacijama, poginulo je više osoba, a spasioci tragaju za nestalima, javlja BBC. U hotelu Rigopiano kod Abruzza nalazilo se najmanje 30 gostiju i članova osoblja, javljaju talijanski mediji. Šef Gorske službe spašavanja Antonio Crocetta kazao je kako ima "mnogo poginulih". Agencija ANSA javila je nešto prije 10 sati da je izvučena prva žrtva, a oko 15 sati objavljeno je da su pronađena još dva tijela. Nema podataka o dobi i identitetu žrtava. U hotelu je navodno bilo i djece.

Talijanska državna televizija RAI objavila je na Twitteru i prve fotografije i snimku iz unutrašnjosti hotela, u koji su se spasioci konačno uspjeli probiti. Još nema nikakvih podataka o preživjelima. U unutrašnjost hotela, po pisanju La Repubblice, ušlo je deset vatrogasaca, a spasioci snijeg uklanjaju i rukama. Postoji nada, po istom izvoru, da su se gosti i osoblje hotela možda uspjeli skloniti u saune, koje se nalaze u suterenu zgrade, ali još nema nikakvih odaziva na pozive spasilaca. Do hotela su oko 13 sati stigli i potražni psi, ali još nema traga preživjelima.

"Spašen sam jer sam otišao po nešto automobilom", rekao je liječnicima Giampaolo Parete, jedan od preživjelih liječnicima, javlja ANSA. Njegova supruga i dvoje djece još su zarobljeni u hotelu.

Quintino Marcello, voditelj restorana i prijatelj Paretea, kazao je kako su u vrijeme kad je hotel pogodila lavina gosti navodno čekali u predvorju da odu, ali nisu mogli otići jer se ralica nije mogla probiti. "Rekli su da će ralica doći do 15 sati, ali su potom to pomaknuli do 19 sati", kazao je on za La Repubblicu.

Antonio Di Marco, čelnik provincije Pescara, kazao je kako je zgrada hotela izravno pogođena lavinom, do te mjere da je cijela pomaknuta za deset metara, prenosi Local

Na lavinu su upozorili stanovnici mjesta Farindola, koje se nalazi u blizini. Oni su javili da se mjestimično urušio krov hotela. Snježne oluje i blokirani putovi otežali su pristup spasiocima, koji su na lice mjesta stigli na skijama oko 3 sata ujutro. Vozilima su se uspjeli probiti tek jutros, "kroz zidove snijega".

Spasioci su, prenosi La Repubblica, došavši do hotela vidjeli i svjetla i dozivali ljude koji su u njemu zarobljeni, "ali nitko nam nije odgovarao". Jedan je kazao i kako je "ovo tragična kombinacija potresa i lavine".  

Portal Meteoweb prenio je informaciju da je iz hotela stigla tijekom noći najmanje jedna poruka u kojoj su gosti pozvali u pomoć i kazali kako će u protivnom "umrijeti od hladnoće".

U akciji spašavanja sudjeluju deseci vatrogasaca, dva tima planinskih spasilaca, šest ekipa hitne pomoći i lokalna policija. Dvoje ljudi koji su pronađeni izvan hotela helikopterom su prevezeni u bolnicu. Jedan je zbog hipotermije u ozbiljnom stanju, prenosi ANSA.  

Podsjetimo, Italiju je jučer do kasnog popodneva pogodilo više od 60 potresa, od kojih je najmanje pet imalo magnitudu od 5 stupnjeva i više. Civilna zaštita izdala je odmah potom i upozorenje na lavine, jer su središnju Italiju zadnjih dana pogodile obilne snježne padaline.  

Nema informacija o državljanstvu stradalih u zatrpanom talijanskom hotelu - MVEP

Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova priopćilo je u četvrtak kako se za sada ne raspolaže informacijom o državljanstvu nastradalih u talijanskom hotelu kojeg je pogodila lavina.

"Ministarstvo vanjskih i europskih poslova putem veleposlanstva u Rimu u stalnom je kontaktu s kriznim stožerom u ministarstvu vanjskih poslova Italije u kojem za sada ne raspolažu informacijama o broju i državljanstvu nastradalih u hotelu koji je pogodila lavina", priopćio je MVEP.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene