Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Lajčak: Uz SSP BiH se više nikada neće vratiti krvavim sukobima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Miroslav Lajčak ocijenio je kako je potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između te zemlje i Europske unije jamstvo da se BiH 'više nikada neće vratiti krvavim sukobima'.

'Europska unija je još jednom potvrdila svoju privrženost BiH i potvrdila je namjeru da pomogne BiH da uspješno provede svoj cilj priključenja EU što je jamstvo da se ta zemlja više nikada neće vratiti krvavim sukobima', stoji u Lajčakovoj izjavi koja je u ponedjeljak objavljena u Sarajevu u povodu potpisivanja SSP-a s EU, obavljenog u Luxembourgu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Međunarodni suci i tužitelji ostaju u BiH i nakon 2009. godine? Slika nije dostupna BiH: Nevladine udruge za zakon o reformi policije

U izjavi Visokog predstavnika podsjeća se kako je upravo nakana da se spriječi izbijanje novih sukoba bila glavnim poticajem za stvaranje EU prije pedeset godina, a danas ta ista ideja predstavlja objašnjenje zbog čega je unutar BiH tako velika potpora za priključenje Uniji i zašto ta ideja stalno jača.

'EU je ohrabrena ovakvom potporom, a lideri u BiH sada ne smiju iznevjeriti ovako velika očekivanja građana', stoji u Lajčakovoj izjavi.

Potpisivanje SSP-a za Europskom unijom pozdravili su i gotovo svi utjecajniji bosanskohercegovački dužnosnici, no neki od njih upozoravaju kako ta država možda nije dovoljno pripremljena za sve izazove koji proistječu iz prihvaćanja ovog dokumenta.

Posebna zabrinutost vlada zbog utjecaja kojega će ukidanje carinskih pristojbi sa zemljama-članicama EU imati na domaću poljoprivredu i proizvodnju hrane.

Bivši ministar vanjskih poslova i sadašnji zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamenta BiH Mladen Ivanić upozorio je kako vlasti BiH nisu učinile ništa da zaštite domaću poljoprivrednu proizvodnju.

'Subvencije u EU su ogromne, a naša poljoprivreda je usitnjena i bez adekvatnih subvencija', kazao je Ivanić u Banjoj Luci.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene