Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potvrdio

Lajčak odlazi iz BiH kako bi postao slovački šef diplomacije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Miroslav Lajčak potvrdio je kako će uskoro napustiti dužnost visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini jer je odlučio prihvatiti mjesto ministra vanjskih poslova Slovačke.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća u Slovačkoj užas u Slovačkoj Sofiju, Katu i Luciju pregazio je otac njihove kolegice iz škole: Strašna prometna nesreća šokirala je zemlju Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće

Dobio sam poziv koji nisam mogao odbiti', kazao je Lajčak novinarima u Sarajevu, dodavši kako je tu odluku donio jučer pošto mu je slovački premijer Robert Fico ponudio dužnost šefa diplomacije. Lajčak je objasnio kako u ponedjeljak putuje u Bratislavu gdje bi i službeno preuzeo dužnost slovačkog ministra vanjskih poslova, no odmah nakon toga vratio bi se u Sarajevo gdje Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) idući tjedan treba odlučivati o njegovu nasljedniku na mjestu visokog predstavnika.

>> BiH vode sebični i nesposobni političari

Slovački diplomat je, podsjetivši kako je na Balkanu proveo zadnjih deset godina, istaknuo da ga posebice zanima stanje u BiH te da kani učiniti sve kako ne bi bio otežan rad Ureda visokog predstavnika (OHR). 'Jasno mi je da će me neki optužiti da ostavljam BiH na cjedilu, no to nije istina', kazao je Lajčak koji je na dužnosti u Sarajevu od 1. srpnja 2007. Najavio je kako će i na dužnosti slovačkog ministra vanjskih poslova činiti sve što je u njegovoj moći da pomogne BiH na putu k Europskoj uniji i NATO-u.

Lajčak nije želio nagađati tko bi ga mogao naslijediti na mjestu visokog predstavnika za BiH, istaknuvši kako su razgovori o tome tek počeli. 'Za to (imenovanje) nema rokova, no za dobro je svih da se to pitanje što prije riješi', kazao je Lajčak. 

Lajčakov odlazak potaknuo rasprave u BiH

Potvrda odlaska Miroslava Lajčaka s dužnosti visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu potaknula je reagiranja u toj zemlji, a najutjecajniji domaći političari različito ocjenjuju njegov rad i dostignuća. Bošnjački političari uglavnom upozoravaju kako sada postoji opasnost od institucionalne praznine u djelovanju međunarodne zajednice u BiH, hrvatski suzdržano čestitaju Lajčaku na novoj dužnosti slovačkog ministra vanjskih poslova, a srpski političari drže kako je pravo vrijeme da se mjesto visokog predstavnika s intervencionističkim ovlastima jednostavno ukine.

Iz Ureda člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića priopćeno je kako on drži da je nužno zadržati pravni kontinuitet u radu Ureda visokog predstavnika posebice kontinuitet njegovih sadašnjih ovlasti. Predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić upozorio je kako Lajčak odlazi iz BiH u vrlo složenu trenutku te stoga što prije valja imenovati njegova nasljednika. 

'Bude li taj izbor dugo trajao, stanje u BiH može postati još zapletenije', kazao je Tihić lokalnim medijima. Rekao je kako očekuje da će Lajčaka, koji se u proteklih godinu i pol dana mandata klonio drastičnih odluka, ipak naslijediti netko odlučniji. Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je kako zapravo uopće nije iznenađen Lajčakovim odlaskom, a za njegova nasljednika kazao je kako 'mora biti prihvatljiv za sve. Cijenio sam način na koji je Lajčak zastupao svoja stajališta. Uvijek je imao na umu da nije političar s izbornim legitimitetom u ovoj zemlji', izjavio je Dodik, ocijenivši kako je Lajčak na kraju uspješan diplomat pred kojim stoji sjajna karijera.

Dodik kao i predsjednik entitetskog parlamenta Igor Radojičić također su istaknuli kako je sada pravo vrijeme da se postavi pitanje preustroja OHR-a, odnosno njegova pretvaranja u ured posebnog predstavnika Europske unije u BiH koji ne bi mogao nametati zakone i opozivati izabrane dužnosnike. Glasnogovornici HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. ocijenili su kako je Lajčak činio sve ne bi li pomogao BiH na putu k EU. 'Ma tko bio njegov nasljednik, vjerujemo da će nastaviti tamo gdje je Lajčak stao i nastojati postići nužan kompromis na putu k EU-u', kazao je glasnogovornik HDZ-a BiH Mišo Relota.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene