Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Lajčak: 'Beograd se više ne miješa u unutarnju pitanja BiH'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak izjavio je za beogradsku radio-tv postaju B 92 da se Beograd više ne miješa u unutarnja pitanja BiH.

"Ne postoji nijedan razlog da se povezuje BIH s Kosovom, ali ne mogu ignorirati činjenicu da je Kosovo dio regije i da će stvarati stanovito ozračje u regiji. U tom smislu, sve je povezano, ali ne izravno. Sve je u rukama političara u BiH", rekao je Lajčak za tu beogradsku medijsku kuću.

Pročitajte i ovo Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu" Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće

On je o svim tim temama razgovarao u Beogradu u četvrtak navečer s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, a u petak s ministrom vanjskih poslova Vukom Jeremićem. Tijekom tih razgovora složili su se da je nužno sačuvati ustavni poredak BiH koji se zasniva na Daytonskom mirovnom sporazumu.

"Bosna i Hercegovina međunarodno je priznata država s dva entiteta i tri konstitutivna naroda. To je činjenica oko koje nema dileme, rekao je Lajčak u petak nakon susreta s Jeremićem i dodao da "nitko nema pravo staviti pod upitnik postojanje Republike Srpske, ali ni BiH".

Jeremić je istaknuo da je "Srbija, kao jamac Daytonskog sporazuma, životno zainteresirana za očuvanje ustavnog poretka" u BiH i da se "ne namjerava ni na koji način miješati u unutarnje stvari svojeg susjeda".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene