Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od 3. ožujka

Lagumdžija: 'Vlast sa ili bez dva HDZ-a, nećemo dozvoliti kaos'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP) Zlatko Lagumdžija najavio je u četvrtak kako će ta stranka 3. ožujka početi proces uspostave nove vlasti u Federaciji BiH s onima koji u tome žele sudjelovati te da neće dopustiti blokadu funkcioniranja tog entiteta, objavljeno je iz središnjice SDP-a u Sarajevu.

Iz ove stranke je navedeno kako je Lagumdžija kazao da će SDP 3. ožujka započeti konstuituiranje Doma naroda i Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, izabrati predsjednika i potpredsjednike entiteta te usvojiti proračun.
  Lagumdžija je pojasnio kako će ovo obaviti SDP u suradnji sa Strankom demokratske akcije (SDA), Hrvatskom strankom prava (HSP) i Narodnom strankom 'Radom za boljitak' (NSRzB) ukoliko se uspostavi vlasti ne žele pridružiti oni koji taj proces sada bokiraju. 'Nećemo dopustiti onima koji gube privilegije i moć da u zemlji kreiraju kaos', kazao je Lagumdžija očevidno aludirajući na HDZ BiH i HDZ 1990.

Predsjednik SDP-a kazao je kako će ta stranka, na odgovor dva HDZ-a o tome hoće li i na koji način sudjelovati u vlasti, čekati još najdulje dva tjedna. Proces uspostave vlasti u Federaciji BiH trenutačno je blokiran jer nije formiran Dom naroda entitetskog parlamenta koji bira predsjednika i dva potpredsjednika entiteta, a oni pak imenuju mandatara za sastav vlade.

Dom naroda nije konstituiran jer četiri županije s hrvatskom većinom, u kojima većinu zastupnika imaju dva HDZ-a, nisu izabrale svoje izaslanike u tom tijelu. Dva HDZ-a blokiraju konstituiranje četiri županijske skupštine jer na taj način žele osigurati svoje sudjelovanje u vlasti, najprije na razini Federacije BiH a potom i na državnoj razini. SDP odbija prihvatiti sudjelovanje u vlasti dva HDZ-a sve dok te dvije stranke ne daju potporu platformi o reformama koje je potrebno provesti i koju je ranije SDP usuglasio s HSP-om, SDA i NSRzB-om. S druge strane dva HDZ-a traže da oni budu isključivi predstavnici hrvatskog naroda u izvršnim tijelima vlasti u Federaciji i u samoj BiH pozivajući se na izborne rezultate po kojima su dobili većinu glasova hrvatskog biračkog tijela.

Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP) ranije je dalo tumačenje po kojemu Dom naroda ne može biti zakonito konstituiran dok se ne izaberu svi zastupnici, no oni koji su već izabrani, i to iz reda SDP-a, SDA, HSP-a i NSRzB, najavili su kako bi bez obzira na mišljenje SIP-a mogli odlučiti da ipak preuzmu mandate i makar u nepotpunom sastavu ipak otvore proces uspostave vlasti. (Hina)

Pročitajte i ovo Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu" Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene