Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Koalicija izazvala burne reakcije

Lagumdžija i Radončić u Srebrenici u koaliciji s Dodikom, Bošnjaci ogorčeni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP) i Savez za bolju budućnost (SBB), koje predvode Zlatko Lagumdžija i Fahrudin Radončić, najavile su kako će radi uspostave vlasti u Srebrenici u toj općini te na državnoj razini koalirati sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika i sa Srpskom demokratskom strankom (SDS), što je izazvalo ogorčene reakcije udruge 'Glasat ću za Srebrenicu' koja je mjesecima intenzivno radila na tome da na lokalnim izborima za načelnika pobijedi bošnjački kandidat Ćamil Duraković.

SDP i SBB u srijedu su objavile kako će u općinskom vijeću Srebrenice djelovati zajedno sa SNSD-om i SDS-om. Obrazloženje odluke nije dano, no izvjesno je kako je riječ o bloku čiji je cilj izolirati Stranku demokratske akcije (SDA) koja je u toj općini dobila najviše bošnjačkih glasova i protiv koje su SDP i SBB sklopili savez na državnoj i na razini Federacije BiH.

Koordinator udruge 'Glasat ću za Srebrenicu' Emir Suljagić tijekom dana je uputio pisanu izjavu lokalnim medijima u BiH u kojoj je osudio ovakvu političku taktiku SDP-a i SBB-a nazvavši je 'izdajničkom' u odnosu na stvarne interese Bošnjaka. 'Imamo puno pravo takvu većinu smatrati izdajničkom i to ne zbog toga što su u toj većini deset srpskih i četiri bošnjačka odbornika, nego zato što je to većina protiv koje smo se sve ovo vrijeme borili', izjavio je Suljagić koji inače slovi za osobu blisku SDP-u.

Podsjećajući kako su SNSD i SDS stranke koje niječu da je u Srebrenici počinjen genocid nad Bošnjacima, Suljagić je upozorio i na to da te stranke sada pokušavaju diskreditirati rezultate izbora u Srebrenici zbog čega bošnjačke aktiviste saslušava i policija.

Udruga 'Glasat ću za Srebrenicu' pozvala je vrh SDP-a i SBB-a da preispita odluku o koaliranju sa SNSD-om i SDS-om.

Srebrenica je jedina općina u BiH za koju još nisu službeno potvrđeni rezultati izbora provedenih 7. listopada.

SNSD i SDS tražili su od Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) poništenje izbora u toj općini tvrdeći kako je tamo uoči glasovanja bilo protuzakonitog prijavljivanja Bošnjaka koji su tako navodno utjecali na ishod glasovanja.

SIP je u tri navrata odbacio prigovore srpskih stranaka, no one još imaju mogućnost podnijeti žalbu Sudu BiH o čemu ovisi i konačna potvrda izbornih rezultata i uspostava općinske vlasti. (Hina)

Pročitajte i ovo Ivan Martan, Nikica Augustinović i Nada Šikić "Za Domovinu" Tri stranke predstavile novu koaliciju: "Desnica je u Hrvatskoj ozbiljna alternativa, ne smijemo si dopustiti getoiziranje" Radimir Čačić demantirao da izlazi iz koalicije SVE SU DOGOVORILI I POTPISALI Radimir Čačić demantirao da Reformisti izlaze iz koalicije: "Očito da je panika ozbiljna"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene