Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Australski premijer se ispričao

'Lagali smo vas i vaše majke i nanijeli vam bol do kraja života'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Australski premijer Kevin Rudd ispričao se desecima tisuća ljudi, koji su kao malodobni imigranti iz Britanije bili izloženi zanemarivanju i zlostavljanju, čak i onom seksualnom, prigodom odrastanja u australskim sirotištima i dječjim domovima, javljaju u ponedjeljak BBC i svjetske agencije.

Najmanje 10,000 britanske djece koje Britanija nije željela jer su ih rodile samohrane majke ili su im obitelji bile siromašne poslano je u Australiju nakon Drugog svjetskog rata. Često su im lažno govorili da su siročad ili da nemaju braće i sestara i bivali su u 'odbačeni' u institucije koje su vodile država ili crkva. 'Ukradene su vam obitelji, ukradena vam je domovina, smatralo vas se izvorom dječjeg rada, a ne nevinom djecom', rekao je Rudd.

Pročitajte i ovo Domagoj Ivanković i Domagoj Janković - 1 O Zokiju i Plenkiju Dva glumca došla na Markov trg pa najavili "Tvrdu kohabitaciju": Glavne uloge imaju predsjednik i premijer Zoran Milanović i Andrej Plenković recite svoje mišljenje ANKETA Milanović ili Plenković: Tko bi bio bolji premijer?

'Vama kojima smo govorili da nemate roditelje, koji ste dovedeni u ovu zemlju bez njihova znanja ili pristanka, priznajemo da smo vas lagali, da smo lagali vaše majke i očeve i priznajemo da smo vam nanijeli bol do kraja života', rekao je Rudd u vrlo emotivnom govoru. 'Žao nam je. Žalimo zbog tragedije, apsolutne tragedije izgubljenog djetinjstva', rekao je Rudd na skupu oko tisuću žrtava te politike pred zgradom parlamenta u Canberri.

'Ostavljeni na hladnoći, gladni i preplašeni'

'S dubokom sramotom gledamo unatrag kako su mnogi od vas bili ostavljeni na hladnoći, gladni, preplašeni, bez skloništa i bez ikoga, apsolutno ikoga, da mu potrčite u naručje', rekao je australski premijer. Rudd je rekao da 'duboko žali' zbog boli izazvane djeci i njihovim obiteljima. Izrazio je nadu da će nacionalna isprika pomoći da se 'zaliječi bol' te da će biti prekretnica u povijesti Australije. Skupu u Canberri nazočile su stotine ljudi koji su bili prisiljene emigrirati u Australiju kada su bili djeca, od kojih 7,000 još živi u Australiji.

Neki su otvoreno plakali ili se međusobno držali za ruke dok je Rudd govorio o preživjelima s kojima je razgovarao, koji su bili premlaćivani remenjem ili seksualno zlostavljani. Najmanje 150 tisuća neželjene djece u dobi od tri do 14 godina Britanija je poslala na odrastanje u zemlje Commonwealtha u programu imigracije koji je bez presedana u povijesti igdje na svijetu. Skupno su postali poznati po nazivu "siročad Carstva". Najčešće su ih britanske vlasti slale u Kanadu, Novi Zeland, Južnoafričku Republiku, Zimbabve i Australiju.

Činjenica da se australska vlada ispričala prije britanske vjerojatno će osramotiti premijera Gordona Browna koji je najavio ispriku za prisilnu imigraciju sljedeće godine. Ruddova isprika odnosila se i na pola milijuna domaće djece, tzv. "zaboravljenih Australaca" koji su također u povijesti bili izloženi zlostavljanju i zanemarivanju u dječjim domovima. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene