Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Princeza Diana ubijena prema planovima za ubojstvo Slobodana Miloševića?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Lady Di možda je ubijena od tajnih službi u zasjedi sličnoj onoj koja je bila planirana i za ubojstvo Slobodana Miloševića, izjavio je bivši špijun MI6 tijekom istrage o smrti britanske princeze.

Richard Tomlinson kaže kako je Dianina smrt 'zastrašujuće' slična planovima za ubojstvo Slobodana Miloševića koje je on vidio 1992. godine.

Pročitajte i ovo Potraga za tijelom djevojčice Danke - 1 začarani krug Novi zaplet u slučaju Danke Ilić: "MUP umjesto da otkrije i progoni počinitelje kaznenih djela, sudjeluje najvjerojatnije u zlostavljanju i mučenju" Potraga za Dankom još traje Puno pitanja "Djetetu prilikom udarca krene krv, a mi nemamo DNK": Stručnjaci o slučaju ubijene Danke

Dokumente mu je, kako tvrdi Tomilson, tada pokazao agent MI6 predloživši mu tri načina na koja može biti ubijen tadašnji predsjednik Srbije.

Jedan je načina, tvrdi Tomilson, bio 'iscenirana automobilska nesreća, za vrijeme jednog od njegovih posjeta Međunarodnoj konferenciji o bivšoj Jugoslaviji u Ženevi'.

Čak je predstavljen prijedlog za izvođenje, 'npr. da se Miloševićevog vozača dezorijentira jakim svjetlima tijekom prolaska automobilskog konvoja kroz jedan od ženevskih tunela'.

Svjedoci događaja 31. kolovoza, 1997. godine, potvrdili su da su vidjeli 'jake bljeskove svjetla' u tunelu Alma u Parizu nekoliko trenutaka prije nesreće u kojoj su smrtno stradali Diana i Dodi Fayed.

Nakon što je pogledao dokumentarac o smrti Lady Di, Tomilson je napisao pismo francuskim vlastima sa sadržajem plana za koji je znao.

Jučer je objavljeno da je tijekom istrage neimenovani agent MI6 potvrdio da je pisao takve dokumente, ali da oni nemaju veze s Miloševićem.

Kazao je kako su se oni odnosili na jednu od osoba s Balkana za koju se znalo da je počinila genocid.

'Ne mogu to sa sigurnošću osporiti, jer je prošlo previše vremena, i moguće je da se radilo o nekom drugom. No činjenica je da je na taj način planirano nečije ubojstvo', izjavio je 44-godišnji Tomilson koji se tijekom istrage sudu obratio videolinkom iz Marseillesa.

'MI6 je imao mogućnost iscenirati nesreću, bilo automobilom, helikopterom ili zrakoplovom', dodao je.

Tomlinson je za MI6 radio od rujna 1991. do travnja 1995. godine. Između ostalog on otvoreno sumnja da je Dianin vozač Henri Paul također radio za britanske tajne službe. To je izjavio i na sudu.

Izjavio je također kako postoji dosje koji potvrđuje da je netko s platne liste tajnih službi bio Francuz, radio u hotelu Ritz u Parizu i imao interes za letenje, a opis je, tvrdi Tomilson, odgovarao Paulu.

'Nikada nisam sa sigurnošću tvrdio da je Henri Paul radio za SIS (Britansku tajnu obavještajnu službu), ali vjerujem kako je neki Francuz radio za njih', kaže Tomilson.

'Henri Paul, ako sam u pravu, bio je njihov tajni agent u hotelu Ritz', dodao je.

'Netko takvog profila, u hotelu koji često koriste osobe za koje se zanimaju različite tajne službe, jedna je od prvih osoba koje tajne službe žele u svojim redovima', objašnjava Tomilson.

Tvrdnje da je nesreću u kojoj je nastradala princeza Diana i Dodi planirala britanska tajna služba, jedna je od teorija koje postoje već duže vrijeme.

Istraga o smrti princeze Diane potvrdila je kako su u to vrijeme u Parizu bili prisutni agenti MI6, ali nema nikakvih dokaza da su zaista 'upetljani' u nesreću. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene