Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Građani prosvjeduju

Kusturica zbog klesanog kamena ruši austrougarsku tvrđavu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kusturica je dozvolu za rušenje tvrđave tražio od načelnika općine Trebinje Dobroslav Ćuk ne rekavši mu o kojoj se tvrđavi radi te kako je ona s koje želi uzeti kamenje u jako lošem stanju

Dio austrougarske tvrđave Petrinja iznad Trebinja više ne postoji zahvaljujući Emiru Kusturici i njegovoj grandioznoj ideji da upravo od kamenja te tvrđave izgradi dio Andrićgrada u kojemu će snimati film.

Pročitajte i ovo BiH policija, ilustracija (Zoran Grizelj/PIXSELL) Prometna nesreća u BiH Tragičan kraj potrage: Mlada Dubrovčanka otišla na faks i više se nije javila. Pronašli su njeno tijelo u provaliji Slika nije dostupna Slavili Dražu Mihailovića Crne odore i četnička obilježja: Više stotina četnika okupilo se u BiH, odali su počast osuđenom ratnom zločincu

Za spas ostatka tvrđave pobrinuli su se građani Trebinja koji su sasvim slučajno saznali za Kusturičine planove i automobilima blokirali pristup tvrđavi kako bi spriječili rušenje ostatka tvrđave, a već je srušio napuštene kuće. 'Slučajno smo vidjeli bager na tvrđavi. Nismo mogli vjerovati što se događa i kako netko uopće ima hrabrosti srušiti ovaj povijesni spomenik. Samoinicijativno smo se okupili i blokirali pristup tvrđavi nakon čega je rušenje zaustavljeno', komentirao je događaje u Trebinju profesor Dragan Anđelić, donosi banjalučki portal Buka.

Nakon što su porušili napuštene kuće i štale u Grebci, Dračevu i Popovom polju radnici iz Višegrada dobili su zadatak da poskidaju klesani kamen i prevezu ga u Višegrad.

Kusturica je dozvolu za rušenje tvrđave tražio od načelnika općine Trebinje Dobroslava Ćuk ne rekavši mu o kojoj se tvrđavi radi te kako je ona s koje želi uzeti kamenje u jako lošem stanju. 'Tražio je rušenje mosta u Goričkom jezeru, nekih željezničkih postaja i drugih objekata. Tvrdio je kako će samo uzeti kamenje s tvrđave koja je od ranije srušena. Dopustio sam mu da to učini ako mu to dopuste i ostale institucije, ali kada su se građani okupili oko Petrinje shvatio sam da ta tvrđava nije bila u takvom stanju kakvim ga je on opisao', kazao je Ćuk.

Austrijski predstavnici stižu u Trebinje

Građani su najavili da će se i dalje okupljati na uzvišenjima oko Trebinja, kako bi spriječili Kusturicu da ruši sve pred sobom. O cijelom slučaju već je obaviješteno i austrijsko veleposlanstvo u BiH čiji predstavnici bi uskoro trebali doći u Trebinje kako bi saznali što se zapravo događa sa spomenikom koji je izgrađen prije 130 godina. (Agencija VLM)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene