Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Staro 3.300 godina

Skandal za kojeg je čuo cijeli svijet: Oštećen neprocjenjiv artefakt

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Plavo zlatna brada na pogrebnoj maski egipatskog faraona Tutankamona prvo je otkinuta, te potom nepovratno oštećena prilikom lijepljenja nazad.

Pravi skandal dogodio se u Egipatskom muzeju u Kairu, gdje je tijekom čišćenja nehotice odlomljena brada s pogrebne maske egipatskog faraona Tutankamona. Da stvar bude gora, taj neprocjenjivi dio kulturne baštine Egipta i svijeta, nepovratno je oštetila brzopletost pri lijepljenju plavo zlatne brade nazad na masku.

Pročitajte i ovo Pripadnici egipatskih sigurnosnih snaga (Ilustracija/Foto: AFP) htio minirati džamiju Snažna eksplozija u egipatskom glavnom gradu: Muškarac se raznio u Kairu, poginula i dva policajca Eksplozija autobusa u Kairu (Foto: AFP) Prevozio turiste iz Vijetnama Eksplozija turističkog busa u blizini piramida u Kairu: Dvije osobe poginule, 12 ranjenih

Riječ je o artefaktu starom 3.300 godina, koji je zajedno s ostalim izlošcima iz Tutankamonove grobnice, krunski dio Egipatskog muzeja.

Tri kuratora iz tog muzeja rekla su kako je naredba da se oštećena brada hitno vrati nazad na masku stigla 'odozgo' te da je pritom korišteno neprikladno ljepilo. Sva trojica kuratora dala su izjavu, ali pod uvjetom anonimnosti.

VIRTUALNA OBDUKCIJA Otkrivena prava istina o faraonu Tutankamonu

'Na nesreću, koristili su vrlo nepovratan materijal - visokoljepljivu smjesu za pripajanje, koja se inače koristi za metal i kamen, ali smatram da ona nije prikladna za neprocjenjiv objekt poput Tutankamonove zlatne maske', rekao je jedan od kuratora muzeja, a prenosi Daily Mail.

Masku su 1922. godine pronašla dva britanska arheologa, Howard Carter i George Herbert, a ona je od tada bila iskra koja je pobudila interes za arheologijom na globalnoj razini, kao i za stari Egipat. Dvojica arheologa pronašli su je zajedno s ostalim predmetima u savršeno očuvanoj grobnici Tutankamona.

Tutankamon je bio egipatski faraon, koji je vladao između 1332. i 1323. godine prije Krista. Na prijestolje je došao u dobi od devet ili deset godina.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene