Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Želi ga svojoj kući u Rumunjsku

Kuhar somalskih pirata spasio mornare

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kuhar somalskih pirata riskirao je život i spasio otete rumunjske mornare.

‘U jednom se trenutku kraj nas pojavio gliser s naoružanim muškarcima i preoteo naš brod. Poslao sam S.O.S. pa su došle trupe NATO-a, ali pirati su zaprijetili da će nas ubiti ako NATO ne ode', počeo je svoju priču 36-godišnji rumunjski mornar Virgil Teofil Cretu koji je bio otet prije četiri mjeseca.

Pročitajte i ovo Claudiu Tarziu Skandalozna izjava Šef rumunjske stranke želi dijelove Ukrajine: "Nećemo biti istinski suvereni dok ne reintegriramo našu državu" Slika nije dostupna Svaki brod bio je sumnjiv Deset dana pakla za 1900 putnika: Zaputili se na krstarenje iz snova, a zatim su čuli dramatičnu obavijest kapetana

Da prebrode teške dane u zatočeništvu pomogao im je kuhar pirata kojeg Cretu zove svojim prijateljem. ‘Dok smo bili zarobljeni živjeli smo u neljudskim uvjetima, nismo imali vode. Imali smo hranu za prva dva mjeseca, ali nakon toga više nije bilo vode, a gotovo ni hrane. Skupljali smo kišnicu za piće i kuhali rižu u morskoj vodi.’

Pirat donio mobitel i oružje

‘Moj somalski prijatelj, kuhar Ahmed, mnogo nam je pomogao. Imali smo skriven mobitel, a on nam je donio SIM karticu tako da smo mogli telefonirati u Rumunjsku i Siriju. Također je od pirata krao vodu i hranu za nas’, rekao je Cretu, objavio je AP.

‘Dao mi je pištolj, a u jednom trenutku somalski pirati su počeli pucati jedni na druge, pa i na mene. Bio sam ranjen u leđa’, Cretu je pokazao novinarima ozljedu.

‘Kada smo pobjegli pirati su nas počeli loviti. Činilo mi se kao vječnost prije nego nas je spasio španjolski helikopter, a pirate od nas otjerao pucnjevima. Dugujem život piratskom kuharu i želim ga dovesti svojoj kući tako da on ni njegova obitelj mogu promijeniti život. Želim mu pomoći koliko mogu u Rumunjskoj’, zaključio je mornar.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene