Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I tri desetljeća kasnije

Radiokativni veprovi okupirali šume: Svaki treći zaražen!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saske šume obiluju veprovima i lov na ove divlje životinje iznimno je popularan. No meso je u svake treće jedinke radioaktivno

Iako su prošla gotovo tri desetljeća od nuklearne katastrofe u Černobilu, Njemačka se i dalje suočava s problemom radioaktivnih veprova. Pokrajina Saska udaljena je od ukrajinske nuklearke 1000 kilometara, no meso divljih svinja koje obitavaju u njenim šumama zagađeno je i nije preporučljivo za jelo zbog previsoke razine radioaktivnih elemenata, javlja The Verge.

BIZARNA PUTOVANJA: Biste li ovdje na godišnji odmor?

Pročitajte i ovo 33 godine od černobilske katastrofe (Foto: Profimedia) Sovjetsko nasljeđe Od najveće nuklearne katastrofe u povijesti do popularnog turističkog odredišta u "Zoni": 33 godine od černobilske ekplozije Slika nije dostupna do 100.000 mrtvih Prije 32 godine dogodila se najveća nuklearna katastrofa u povijesti: "Černobil će zauvijek ostati otvorena rana na srcu naše zemlje"

Saske šume obiluju veprovima i lov na ove divlje životinje, koje inače predstavljaju veliku opasnost na tamošnjim prometnicama, iznimno je popularan. Ali jednom kad ih ulove i testiraju njihovo meso, što je obvezno po njemačkom zakonu, lovci svinje čiji kilogram mesa sadrži više od 600 bekerela radioaktivnog Cezija-137 moraju uništiti. A takvi su rezultati, navode statistike, uočeni kod svake treće ulovljene životinje pa je prošle godine od 752 uzorka njih čak 297 pokazalo iznimno opasne razine zračenja.

Srušio se dio krova NE u Černobilu

Osim veprovine, u Saskoj iz istog razloga nije preporučljivo niti konzumiranje njihove omiljene hrane - gljiva i tartufa. Upravo ti saprofiti najduže zadržavaju radijaciju od svih drugih vrsta što je i razlog zbog čega je visok stupanj radijacije uočljiv baš kod divljih svinja.

Znanstvenici pretpostavljaju da će ovakva situacija potrajati još narednih 30 godina kada bi se razina radioaktivnih tvari trebala vratiti u normalu. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene