Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Grafiti poznatih pjesnika

VIDEO: Kuća gladijatora u Pompejima se urušila do temelja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zgrada smještena u Via dell'Abbondanzi, glavnoj ulici Pompeja ujutro se srušila, izvijestili su službeni izvori.

Kuća gladijatora, nazvana tako jer su gladijatori ondje imali vježbališta, do temelja se srušila, izvijestila je lokalna Udruga za očuvanje kulturne baštine i kulturnih aktivnosti. Po dolasku na teren, dužnosnici su mogli samo konstatirati kako je od zgrade ostala ruševina.

Pročitajte i ovo Uvredljivi grafit u Splitu Gotovo svakodnevica FOTO Osvanuli novi uvredljivi grafiti u Splitu: "Naguzio te Puljak... radite samo za svoj interes" U Splitu su ponovo osvanuli uvredljivi grafiti - 7 Prozvana tri političara FOTO U Splitu osvanuli uvredljivi grafiti o Milanoviću i Puljku, brzo su uklonjeni

Riječ je o kući Lucretiusa Fronta na kojoj su se nalazili mnogi povijesno vrijedni grafiti na latinskom, ali i na grčkom, što znači da su u Pompeje svraćali ljudi iz raznih krajeva. Grafiti su se urezivali na podlogu brončanom ili željeznom pisaljkom ili upisivali drvenom pisaljkom i tintom, a u trenutku inspiracije mnogi su ih urezivali bilo čime - čačkalicom, kredom, noktom, ugljenom.

Grafiti pisani u stihovima

Najomiljenija tema grafita bili su upravo gladijatori, oni koji su pobijedili, ali i oni koji su pobjegli. Gladijatori su u tadašnje vrijeme bili vrlo omiljeni među ženama. Sam jezik grafita bio je jednostavan, no mnogi su pisani u stihovima. Među njima su i stihovi slavnih autora poput Albija Tibula, Ovidija, Vergilija, čak i Diogena.

>> U Pompejima obnovljen bordel

Pompeji su najpoznatiji kao rimski grad koji je uništen u erupciji vulkana Vezuva 24. kolovoza 79. godine. Bili su zatrpani pod slojem pepela 1.600 godina prije nego što su slučajno otkriveni. Grad je proglašen kulturnom baštinom i pod zaštitom je UNESCO-a. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene