Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Papa ide na Kubu

Kubanci se nadaju beatifikaciji Felixa Varele

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kubanski katolici očekuju da će papa Benedikt XVI. tijekom posjeta Kubi idućeg tjedna objaviti da je slugom Božjim proglašen kubanski svećenik i intelektualac Felixa Varela, povijesna ličnosti koja se istaknula u borbi protiv ropstva i španjolskog kolonijalizma u 19. stoljeću.

'Svi su uvjeti ispunjeni da Papa tijekom posjeta Kubi od 26. do 28. ožujka izvijesti da je otac Varela sluga Božji', rekao je talijanski svećenik Rodolfo Meoli, postulator kauze za beatifikaciju kubanskog svećenika. Felix Francisco de la Concepcion Varela y Morales (1788.-1853.) kao 34-godišnji izaslanik stigao je na španjolski kraljevski dvor u Madridu i ne sluteći da se nikada više neće vratiti u svoju domovinu. Napisao je prijedlog zakona o ukidanju ropstva kojemu se oštro protivio. Branio je pravo na neovisnost američkih naroda i bio je protiv kolonijalizma te je zbog toga u Španjolskoj osuđen na smrtnu kaznu.

'No živio je trideset godina u egzilu u Sjedinjenim Državama i postao je biskup New Yorka', rekao je postulator koji je istražio Varelin život u povijesnim arhivima u Vatikanu i Španjolskoj. Pedagog i filozof Varela je umro u San Augustinu na Floridi, a njegovi su posmrtni ostatci prebačeni 1911. na Kubu, na sveučilište u Havani. Za posjeta Kubi 1998. na njegovu se grobu molio papa Ivan Pavao II.

Postupak beatifikacije počeo je 1996., a otac Moeli smatra da će osobnost toga svećenika koji je branio kubansku kulturu pomoći u tranziciji prema kraju komunizma i režima Fidela Castra i njegova brata i nasljednika na dužnostima Raula Castra. (Hina)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Majku Terezu proglasit će svetom! MOĆAN ZAGOVOR Muškarac ozdravio od smrtonosne bolesti mozga Slika nije dostupna Prijateljsko ozračje Fidel Castro primio papu Franju u svome domu u Havani

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene