455733
455733
455733
455733
455733

KRVAVA KAZNA Bivši državni tužitelj osuđen na 135 udaraca bičem

  • , 02.11.2016., 17:50
  • Autor:
  • komentara

Bivši teheranski državni tužitelj Saed Mortazavi, čiju ulogu u suzbijanju protivnika režima godinama osuđuju skupine za ljudska prava, osuđen je na 135 udaraca bičem na osnovi optužbe za korupciju, objavili su iranski mediji u srijedu.

 
 
 
 
Mortazavi je nekoć utjelovljivao produženu ruku nepopustljivoga pravosuđa Islamske Republike (Foto: AFP)
Mortazavi je nekoć utjelovljivao produženu ruku nepopustljivoga pravosuđa Islamske Republike (Foto: AFP)

Mortazavi je optužen da je "posezao u javne fondove i trošio njihova sredstva" dok je bio na čelu iranske nevladine organizacije za pomoć starijim i nezaposlenim osobama 2012. i 2013., navodi se na internetskoj stranici državne televizije.

Kazna predstavlja dramatičan zaokret sreće za čovjeka koji je nekoć utjelovljivao produženu ruku nepopustljivoga pravosuđa Islamske Republike.

Human Rights Watch 2010. je opisao Mortazavija kao "serijskoga kršitelja ljudskih prava".

Mostafa Turk Hamedani, odvjetnik nevladine organizacije za pomoć potrebitima, rekao je u srijedu da je kazna preblaga za optužbe koja Mortazavija terete.

"Poštujući mišljenje suda, žalit ću se na presudu", rekao je prema internetskoj stranici državne televizije.

Mortazavi, 49, obnašao je dužnost glavnog tužitelja u Teheranu u razdoblju između 2003. i 2009. a nekoliko godina prije toga bio je na čelu teheranskoga revolucionarnoga suda.

Izazvao je veliku pozornost svojom ulogom u zatvaranju desetaka novina početkom 2000.-ih dok je vodio revolucionarni sud u doba reformističkog predsjednika Mohameda Hatamija, kojega su iranski konzervativni krugovi prezirali zbog toga što je pokušavao liberalizirati zemlju. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se