Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prates o ubojstvu Đurekovića

'Priča da je Mika Špiljak iza toga je apsurd'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Krunoslav Prates je 2008. godine osuđen na kaznu doživotnog zatvora zbog sudjelovanja u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića. Za Deutsche Welle dao je svoj prvi intervju.

'Angažirao me je gospodin Perković. Zadatak mi je bio obavještavati ga o događajima u emigraciji', izjavio je Krunoslav Prates, koji je tijekom života u Njemačkoj prvi kontakt s jugoslavenskom tajnom službom - UDB-om, imao 1975. godine, za Deutsche Welle.

Prates je u intervjuu, kojeg je dao unutar zatvora u kojem boravi na jugu Njemačke, izjavio kako se s Perkovićem redovito čuo putem telefona i to iz javne govornice u Münchenu kako bi izbjegli mogućnost prisluškivanja. Sastajali su se nekoliko puta godišnje i tada su pričali licem u lice. To je bio sav njihov kontakt.

U intervjuu Prates tvrdi i kako je Đurekovića ubila UDB-a, no ne zna tko je to točno učinio. Tvrdi i kako je 'priča da je Mika Špiljak iza toga - apsurd'.

Doživotna kazna zatvora, koju služi već petu godinu, a koju mu je izrekao sud u Münchenu, temelji se uglavnom na iskazu Vinka Sindičića koji je Pratesa optužio za sudjelovanje u Đurekovićevom ubojstvu. Presudom je utvrđeno kako je Prates Perkoviću dao ključeve tiskare u kojoj je Đureković ubijen.

Pročitajte i ovo Ilustracija Traje istraga Žena pronađena mrtva u talijanskoj crkvi: Bila je odjevena poput vampira, a policija sumnja na nešto bizarno Slika nije dostupna Ključni iskaz Raspisana međunarodna tjeralica za Vinkom Sindičićem

Perković ih je, stoji u presudi, predao osobama koje su počinile ubojstvo.

'Čista glupost i laž!', komentirao je Prates optužbu Vinka Sindičića.

Intervju s Krunoslavom Pratesu poslušajte u PRILOŽENOM VIDEU.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene