Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kronologija sukoba između Gruzije i Južne Osetije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sukobi danas bjesne u i oko prijestolnice gruzijske odmetnute regije Južne Osetije dok gruzijski vojnici i borbeni zrakoplovi gađaju separatističke snage u pokušaju da preuzmu kontrolu nad regijom.

Separatisti uživaju političku i financijsku potporu Moskve. Objavljujemo kronologiju događaja u Južnoj Osetiji:

Pročitajte i ovo Pristupnice; ilustracija Pristupnica za EU Nada umire zadnja: ''Ako postanemo dio obitelji europskih zemalja, moći ćemo brže završiti rat'' Ilustracija ozbiljna prijetnja ili ? Susjedi Rusije na nogama zbog gradnje vojne baze: "Putin će nas uvući u rat!"

- studeni 1989. - Južna Osetija proglašava svoju autonomiju od tadašnje Gruzijske Sovjetske Socijalističke Republike nakon čega slijede tromjesečni sukobi.

- prosinac 1990. - Gruzija i Južna Osetija započinju novi oružani sukob koji traje do 1992.

- lipanj 1992. - Čelnici Rusije, Gruzije i Južne Osetije sastaju se u Sočiju gdje potpisuju primirje i dogovaraju uspostavu trojnih mirovnih snaga za koje će svaki entitet dati 500 vojnika.

>> Počeo rat, civili bježe iz glavnog grada Južne Osetije

- studeni 1993. - Južna Osetija sastavlja svoj vlastiti Ustav.

- studeni 1996. - Južna Osetija bira svog prvog predsjednika.

- prosinac 2000. - Rusija i Gruzija potpisuju međuvladin sporazum kako bi ponovno uspostavili gospodarstvo u zoni sukoba.

- prosinac 2001. - Južna Osetija bira Eduarda Kokoitija za predsjednika, a on 2002. traži od Moskve da prizna neovisnost republike i pripoji je Rusiji.

- siječanj 2005. - Rusija daje oprezno odobrenje planu Gruzije za davanje široke autonomije Južnoj Osetiji u zamjenu za odustajanje od zahtjeva za neovisnošću.

- studeni 2006. - Južna Osetija je velikom većinom glasova podržala odvajanje od Tbilisija na referendumu. Gruzijski premijer je rekao da je to dio ruske kampanje za podržavanje rata.

- travanj 2007. - Gruzijski parlament odobrio je zakon za uspostavu privremene administracije u Južnoj Osetiji, što je povećalo napetosti s Rusijom.

- lipanj 2007. - Separatisti u Južnoj Osetiji tvrde da je Gruzija napala Tskhinvali vatrom iz minobacača i snajpera. Tbilisi odbacuje optužbe.

- listopad 2007. - Pregovori između Gruzije i Južne Osetije, koje je organizirao OESS, su propali.

- ožujak 2008. - Južna Osetija traži od svijeta da prizna njezinu neovisnost nakon što je zapad dao potporu neovisnosti Kosova.

- travanj 2008. - Južna Osetija odbacuje dogovor o podjeli vlasti koji joj nudi Gruzija i inzistira na potpunoj neovisnosti.

- kolovoz 2008. - Izbijaju sukobi između Gruzije i snaga separatističke Južne Osetije. Gruzija tvrdi da su njezine snage "oslobodile" veći dio Tskhinvalija.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene