Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opasno raskrižje

Kriza 'premašuje trenutne mogućnosti reakcije' - oni će postati 'izgubljena generacija'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Visoki povjerenik UN-a za izbjeglice Antonio Guterres ocijenio je u četvrtak da je kriza sa sirijskim izbjeglicama dosegla "opasno raskrižje" i zatražio od Europljana i zemalja Zaljeva da budu velikodušniji i prime više ljudi.

S 3,8 milijuna sirijskih izbjeglica u susjednim zemljama, posebno Libanonu i Jordanu, to je najveća skupina izbjeglica pod zaštitom Visokog povjereništva, naglasio je.

Pročitajte i ovo Napad u Damasku jedna ozlijeđena U napadu Izraela oštećeno iransko veleposlanstvo, izvori tvrde: "Eliminiran je zapovjednik Iranske revolucionarne garde" Ilustracija Monopol resursa Brzorastuća prehrambena kriza zbog rata otvara novi problem: "Utjecaj će biti razarajuć"

Kriza "premašuje trenutne mogućnosti reakcije" a više od dva milijuna Sirijaca ispod 18 godina moglo bi postati "izgubljenom generacijom".

"Kako beznađe raste i zaštićeni prostor se smanjuje, približavamo se opasnom raskrižju", dodao je pred Vijećem sigurnosti koje je održalo sjednicu o humanitarnom stanju u Siriji.

Pozvao je međunarodnu zajednicu da pomogne Libanonu i Jordanu da lakše prebrode valove sirijskih izbjeglica, dajući im pomoć kako bi te zemlje mogle ulagati u zdravstvene službe i infrastrukturu.

Ocijenio je "apsurdnim" da Libanon nema pristup donacijama Svjetske banke jer se smatra zemljom sa srednjim prihodima.

Snimke hrvatskog fotoreportera iz Sirije: Mjesta gdje televizijske kamere nisu bile

Guterres je pozvao zemlje Europe i Zaljeva da razmisle o tome da prime više Sirijaca kako bi se rasteretile susjedne zemlje.

U tim uvjetima skori skup donatora predviđen u Kuvajtu "odigrat će odlučujuću ulogu u stabiliziranju stanja u zemljama koje primaju izbjeglice".

Kuvajt će 31. ožujka ugostiti treću međunarodnu konferenciju čiji je cilj sakupiti sredstva za humanitarne operaciji u Siriji.

Po posljednjim brojkama UNHCR-a, do kraja godine broj Sirijaca koji su pobjegli od rata mogao bi doseći 4,27 miljuna ljudi. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene